Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Ester is dapper

  • Auteur: Angelique Bos
  • Illustrator(s): Liza-Beth Valkema
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 7.50
  • Pagina's: 64
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Ark Media
  • ISBN: 9789033832741

bijbels-leesboekje-op-AVI M4-niveau

Angelique Bos schrijft  bijbelse verhalen op AVI-niveau. Een leuk initiatief. Een net-lezend kind is heel trots als het zelf al een verhaal kan lezen. En zeker een bijbelverhaal! Op deze manier lees je een echt Bijbelverhaal op een laagdrempelige manier. Na ‘David is niet bang’ en ‘Jona rent weg’ zijn nu twee delen verschenen voor groep 4. ‘Ester is dapper’ heeft AVI M4-niveau, ‘Simson heeft een geheim’ heeft AVI E4-niveau.

De kinderen die vorig jaar in groep drie ‘David is niet bang’ en ‘Jona rent weg’ gelezen hebben, kunnen nu – in groep vier – verder lezen met ‘Ester is dapper’. Angelique Bos vertelde het bekende Bijbelse verhaal van Ester op een laagdrempelige en originele manier. Ze combineert eenvoud met een vleugje spanning en met veel humor.  ‘Maar de koning moet niet denken dat hij op het feestje tegen het hulpje praat. Of een wijntje drinkt met de stalknecht. PUH. Hij is de eerste minister. Met dat soort mensen gaat hij niet om. Stel je voor!

Ester komt in het paleis bij koning als koningin Wasti verstoten is. Wasti wilde niet door allemaal feestende mannen bekeken worden. ‘GOEIE GRUTJES! zegt de lakei geschrokken. ‘U weet toch dat u moet doen wat de koning vraagt?’ ‘Dat weet ik’, antwoordt de koningin. ‘Maar ik ben geen schilderij. Ik laat me niet door alle mannen van top tot teen bekijken’. ‘Maar… Geen gemaar’, zegt de koningin. ‘Van dit soort grapjes houd ik niet’.

Esther wordt uit de 100 meisjes gekozen om koningin te worden. Maar ze loopt gevaar vermoord te worden, als het plan van Haman, de eerste minister, zal lukken. Ze bedenkt een plan. Haman wordt gedood, Mordechai wordt eerste minister en het Joodse volk mag terugvechten als ze worden aangevallen.

De koning zit op zijn troon.  Als hij Ester ziet, houdt hij zijn adem in. WAUW! Wat is ze mooi! En wat houdt hij veel van haar. Eigenlijk mag ze hier niet zonder afspraak komen. Maar vandaag lapt hij deze regel aan zijn laars. Ester is een lief en verstandig meisje. Ze komt hier vast met een goede reden. ‘Dag Ester’, zegt hij. ‘Kom maar verder’. PFFF… De koning wordt niet boos. Gelukkig maar. Hij lacht zelfs naar haar. Ester glimlacht terug. ‘Ik wil vragen of u vanavond bij  mij komt eten’, zegt Ester. ‘Samen met Haman, de eerste minister. Tijdens het eten wil ik u iets vragen’.

Het boek is heel verzorgd uitgegeven, de tekst op stevig wit papier, gedrukt in een duidelijke ronde schreefloze letter. Sommige woorden springen eruit en zijn in een grijze, ‘vette’ letter afgedrukt. Bijvoorbeeld de woorden die hierboven (cursief) in grote hoofdletters zijn afgedrukt. De zwarte inkt-illustraties vullen de tekst aan. Het boek heeft een aantrekkelijk geïllustreerd door Liza-Beth Valkema in rood/paars-tinten gekleurd omslag. Elk hoofdstuk heeft drie/vier bladzijden.

Wat zullen de kinderen van 7-8 jaar trots zijn dat ze zelf een Bijbelverhaal kunnen lezen en ook nog in de vorm van een aantrekkelijk kinderboek.

Aanrader voor alle gezinnen, klassenbibliotheken van groepen vier basisschool en als kerstcadeau.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke  (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE