Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Eiland aan de horizon

  • Auteur: Corien Oranje
  • Illustrator(s): Roelof van der Schans
  • Jaar van uitgave: 2005
  • Pagina's: 128
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085430056

Eiland aan de horizon (als e-boek verkrijgbaar) is een heel mooi boek, het is spannend, waargebeurd, ontroerend, droevig, hoopgevend, en mooi geschreven. Je leeft mee met David en zijn zusjes Tara en Annalina. Dit boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een verhaal waar je liever over leest, dan het zelf mee te maken.

Het gaat over drie Australische kinderen, David, Annalina en Tara, die op een klein eiland bij Australië wonen. Ze gaan op een dag met hun vader en moeder en een klein neefje van drie met hun boot naar een ander eiland. Daar willen ze feest gaan vieren en daar gaat Annalina naar school.

Onderweg gebeurt er iets ergs. De motor hapert en het ankertouw verstrikt in de motor. Dan slaat de boot om. Gelukkig kunnen ze allemaal goed zwemmen.

Vader wil dat David (12) en Annalina (14) en Tara (11) naar een eiland zwemmen waar ze eerder langs gevaren zijn. Eerst bidden ze nog samen. Dan moeten David, Tara en Annaline wegzwemmen. Houd vol, wat er ook gebeurt, zegt vader tegen David. Vader blijft met moeder en Steven bij de omgeslagen boot wachten op hulp. Het eilandje waar David en zijn zusjes naar toe zwemmen is niet veel meer dan een rotspartij in zee, zonder drinken en eten. Als ze in leven willen blijven, moeten ze opnieuw de zee in naar een ander eiland…

Je leest hoe goed de drie kinderen kunnen zwemmen, hoe gewend ze zijn om eten te zoeken, zodat ze kunnen overleven. Hoe moeilijk het is om naar je broer te luisteren als je zelf een ander idee hebt. Hoe je moet volhouden.

Wat David, Tara en Annalina verder meemaken moet je echt zelf gaan lezen. Het is jammer om dat vast te vertellen. Maar ze hebben het heel moeilijk en zijn tegelijk heel dapper. En natuurlijk krijgen ze wel eens ruzie, dat kan niet anders en wanhopen ze. Zullen ze wel gered worden?

Als lezer ruik je het zout van de zee, dein je mee in de hoge golven tussen Tara, Annalina en David, voel je de honger, de hitte en de uitputting, waarmee ze te maken hebben en bid je hartstochtelijk mee voor een goede afloop.

Een prachtig geschreven boek, indrukwekkend, authentiek, adembenemend. Het verhaal blijft je lang bij. Oranje schreef subtiel en raak met een natuurlijke, gedurfd en toch bevredigend slot.

Een aanwinst voor je boekenkast of voor de schoolbibliotheek. Ook heel mooi om voor te lezen in de bovenbouw van de basisschool of in de brugklas.

De mening van Robert (13 jr.): Eiland aan de horizon is een redelijk goed boek om te lezen. Omdat het verrassend is en het je blijft interesseren. Een voorbeeld hiervan is, wanneer David en zijn zusjes een volgend eiland proberen te bereiken. Dan word je zo nieuwsgierig dat je het hele boek in een keer wilt uitlezen. Het verhaal is spannend wanneer David in zijn eentje naar een nieuw eiland wil zwemmen. Als het lijkt alsof hij niet meer kan en verloren lijkt, wordt hij gered door zijn zusjes die hem achterna zwemmen. Ik vind het een leuk boek om te lezen. Ik raad het boek voor iedereen aan die van het genre survival/overleven houdt.

Noah (12 jr.) vertelt wat hij ervan vindt: Ik vond het een heel mooi boek, maar ik snapte in het begin niet waar het afspeelde. Daar kwam ik later achter. Je kon je heel goed inleven in het verhaal. Na het lezen van dit boek moest ik wel even bijkomen, want het is indrukwekkend verhaal. David en zijn zussen gaan naderhand terug naar hun eigen huis: ik denk niet dat ik dat gedaan zou hebben. Als ik dit mee zou maken, zou ik het vast niet na kunnen vertellen, want zoveel uithoudingsvermogen heb ik niet en op zee heb je ook nog zulke hoge golven. Met het eten op zo’n klein eilandje had ik me misschien wel kunnen redden, omdat ik ook op Papoea gewoond heb, maar… ik ben toch blij dat ik er alleen maar over heb gelezen en het niet zelf hoef mee te maken. 

Nienke (11 jr.): Ik vind het dapper van de kinderen dat ze volhouden. Ze hebben geluk gehad dat ze zo goed kunnen zwemmen. Soms geven ze op, maar ze peppen elkaar op: ‘als jij stopt, gaan we allemaal dood’. Ik vind het gek dat niemand hen komt opzoeken. Ik houd van waargebeurde verhalen en was erg onder de indruk van dit boek. Ik vond het ook heel erg dat ze hun ouders nooit meer zien. 

Sofie (10 jr.): Als je dit boek leest, zit je er helemaal in. Je bent bezorgd of het allemaal wel goed komt en je wilt het gauw uitlezen. Het is wel een heel verdrietig boek, je kunt er bijna om huilen. Stel je voor dat ik Annalien was: Dat lijkt me echt vreselijk, gelukkig kan ik goed zwemmen (9 diploma’s) maar ik weet ik natuurlijk niet echt (inktvissen eten…)  Ik vind het goed om dit te lezen en te weten dat dit in het echt kan gebeuren.

Dit boek is alleen nog verkrijgbaar als e-book. BESTEL ONLINE.  Wie weet wordt het ooit herdrukt: het is een prachtig, indrukwekkend waargebeurd verhaal.

AP