Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Eegje Pleegje

  • Auteur: Lianne Biemond
  • Illustrator(s): Corrie van der Spek
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 8,90 (actuele prijs zie Bestel online)
  • Pagina's: 31
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033130533

In het bos van sterke  dieren, niet zo heel ver hier vandaan, woont een lieve kleine egel. Eegje Pleegje is haar naam. Eegjes mama bezeert haar pootje en kan nu niet voor haar zorgen. Gelukkig zijn er veel lieve dieren in het dierenbos. Heidi Hert bedenkt een plan.

Wat een ontzettend lief prentenboekje en zo mooi, verzorgd uitgegeven. De illustraties zijn heerlijk, lief, en geven een geborgen sfeer. Op elke bladzijde is een klein muisje te vinden, waardoor dit tegelijk een ‘zoekboek’ wordt. Corrie van der Spek is een illustrator waarvan we hopelijk meer van gaan zien. Eegje is een aandoenlijk egeltje met een rood rokje en rode schoenen. Het boek is afgedrukt om mooi, stevig, glad papier in een handzaam formaat.De vierregelige teksten zijn tussen de illustraties afgedrukt. Op het omslag zie je Eegje in een blauw bad liggen, wat er heel gezellig uitziet.

De tekst van Lianne Biemond in dit prentenboekje is op rijm, wat makkelijk voorleest. ‘Eegje moest een beetje huilen. Mama vond het ook niet fijn. Maar ze konden wel begrijpen dat Eegje nu niet thuis kon zijn. De auteur schreef de tekst op rijm, waarvan het ritme sommige opa’s en oma’s zal herinneren aan het verhaal van ‘Piggelmee’.

Eegje wordt liefdevol opgenomen in het grote gezin van de familie Beestenboel, waar nog meer andere dieren wonen. Eegje ontdekt dat ze anders is dan de anderen in het gezin, maar die zijn ook allemaal ‘anders, dat stelt haar gerust. ‘Eegje veegde langs haar neusje, en werd alweer een beetje blij. Want ze voelde diep van binnen: ik hoor er hier echt bij’. 

En als Eegje weer naar huis kan, vieren ze feest … Het is een bos voor ieder beestje. En we zorgen voor elkaar. 

De auteur Lianne Biemond en de illustrator zijn beiden pleegmoeder. Dat gegeven heeft hen geïnspireerd tot dit heerlijke lieve boekje dat laat zien dat voor elkaar zorgen gewoon is, dat iedereen erbij hoort en niemand raar is. ‘Niet iedereen is wit en wollig’. De naam Eegje Pleegje is leuk bedacht. Eegje blijft in het verhaal gewoon Eegje heten, maar de titel laat zien welk onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt.

Een heel lief laagdrempelig prentenboek om voor te lezen en samen te bekijken en natuurlijk tegelijk een boekje met een onderwerp.

AP

 

Bestel online