Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Dodelijk verliefd

  • Auteur: Gerry Velema
  • Pagina\'s: 165
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026610967

Twee scholieren raken in de macht van een loverboy en worden gedwongen in de prostitutie te werken..

Het boek “Dodelijk verliefd” is een indrukwekkend boek over loverboys. Benny zit in een klas op het vmbo, samen met Nora en Lia (die door haar vader vaak geslagen wordt). Nora heeft verkering gekregen met Johnny. De meeste meiden zijn helemaal onder de indruk van Johnny, maar hij verwent Nora dan ook bijzonder (mee achterop de brommer, een mobieltje als cadeau, sieraden als cadeau….).

Benny moet niets van Johnny hebben. Gelukkig voor haar; Johnny vindt haar ook niets. Langzamerhand blijkt dat Johnny niet alleen verkering heeft met Nora, stiekem gaat hij ook om met Lia.

Ondertussen raakt Benny bevriend met een oude vrouw, Jeanne. Ze doet veel voor deze vrouw en Jeanne doet ook veel voor Benny, die niet veel vriendschap heeft. Als ook Nora en Lia haar laten vallen, is Jeanne een grote steun voor Benny.

Johnny blijkt gevaarlijk te zijn. Hij rijdt (als wraak voor de ruzie met Nora en Lia) Benny omver en ook de vader van Nora krijgt met Johnny te maken. In dagboeknotities lezen we steeds meer over de relatie tussen Nora en Johnny. Johnny werkt Nora steeds meer naar toe, naar de reden waarom hij een relatie met haar heeft. Ze moet alle cadeautjes “terug-gaan-verdienen”. Ze belandt achter een raam op de wallen en werkt zo als prostituee. Maar ook Lia weet niet aan de greep van Johnny te ontsnappen.

Benny weet met hulp van Jeanne en haar vrienden en vriendinnen Nora en Lia te helpen ontsnappen uit de greep van de loverboys. Ze verdwijnen tijdelijk naar Friesland om daar in een gezin tot rust te komen en het verleden te verwerken.

Zeer indrukwekkend boek over een groot maatschappelijk probleem. Ook mooi in het verhaal is het verhaal van KeesJan, een klasgenoot van Benny, Nora en Lia. Iedereen denkt dat KeesJan een homoseksueel is. Maar ook al gedraagt hij zich wat vrouwelijk, hij blijkt het toch niet te zijn en krijgt uiteindelijk verkering met Benny.

Dit boek is niet meer verkrijgbaar, maar omdat het door heel veel middelbare scholieren nog steeds gelezen wordt en via de bibliotheek te leen (kan zijn), toch nog maar een plekje op de site.

ML