Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

De vlieger

  • Auteur: Ilse Almekinders
  • Illustrator(s): Maaike van den Akker
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 11.95
  • Pagina's: 32
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Ark Media
  • ISBN: 9789033831942

Een prentenboek over pesten voor kleuters.

Debutante Ilse Almekinders schreef een prentenboek over pesten ‘De vlieger’, met moderne, cartooneske illustraties van Maaike van den Akker.

‘De vlieger’ is een debuutboek, auteur Ilse Almekinders en illustrator Maaike van den Akker zijn allebei debutant. Het is een modern, vierkant prentenboek met een strakke vormgeving. Dit wordt extra benadrukt wordt door de witte, gladde bladzijden en het enigszins zakelijke lettertype.

Je rolt meteen in het verhaal. Een verhaal over pesten. Je merkt direct hoe makkelijk pesten kan voorkomen in de klas of daarbuiten. Een juf kan niet alles horen en zien. En als je het dan niet direct aan juf of aan je ouders durft te vertellen…

Het boek laat zien wanneer een pester toeslaat: als juf of je ouders er niet bij zijn of het niet zien. En, er is altijd een meeloper bij, die bij het gedrag van de pester mee lacht. Toch laat dit verhaal ook zien, dat wie het laatst lacht, het best lacht. (als je dan nog kunt/durft te lachen)

Als Sems vader ziet wat Rick/Julia met de vlieger van Sem gedaan heeft, confronteert hij de twee kinderen ermee en gaat ermee naar juf. Ze schakelen de betrokken ouders in om het goed te maken. En zo komt het goed voor Sem.

Maar, wat als er geen vader in de buurt is en de pester ongelimiteerd door kan gaan?
Heeft een jong kind zomaar een zakmes bij zich?

Een echt themaverhaal voor gebruik op de basisschool of misschien bij een groepscursus over ‘Pesten op school’. Wat doet de pester, wie lopen met hem/haar mee? Welke rol hebben zij? Hoe kan het dat de pester door kan gaan? Hoe kan het gestopt worden? Hoe komt het dat Sem buikpijn heeft? Het boek geeft de rollen rond het pesten verhelderend weer.

De juf/meester kan erbij uit het Bijbelverhaal van David en Jonathan lezen: dat waren nog eens vrienden.

De Amerikaans aandoende, cartooneske illustraties laten de lichaamshouding, reacties en emoties van de personages goed zien. Je ziet hoe pester Rick zijn maatje Julia nodig heeft. Hoe beteuterd Sem kijkt, hoe begaan juf is, hoe intimiderend Rick is, hoe indrukkend de vlieger van Rick is, hoe betrokken de ouders van Sem zijn. Hierdoor zijn tekst & illustraties een mooie eenheid.

De sfeer van de illustraties i.c.m. de moderne, strakke vormgeving is smaakgevoelig en zal niet iedereen aanspreken.

Dit neemt niet weg dat dit een heel bruikbaar thema-prentenboek is om te gebruiken bij een groepsgesprek over pesten in de klas.

Aanrader dus voor alle basisscholen, want….helaas wordt er nog steeds op alle basisscholen gepest. Goed nieuws is dat de Kleuteruniversiteit een project over ‘pesten’ en ‘vriendschap heeft gemaakt bij dit boek, zie kleuteruniversiteit. Veel juffen/meesters kunnen nu nog beter aan de slag met dit boek en deze onderwerpen.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE