Boekdetails

Kinderen & geloven

De tuin en het kruis

  • Auteur: Carl Laferton
  • Illustrator(s): Catalina Echeverri
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 12.50
  • Pagina's: 36
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085433378

Pasen! Ieder jaar verschijnen er paasprentenboeken voor kinderen met het verhaal van Jezus, de discipelen, laatste avondmaal, lijden en opstanding. En in dit aanbod is het de kunst om dit ‘bekende heilsverhaal’ vanuit een andere invalshoek te vertellen. Dàt gebeurt met het prentenboek ‘De tuin en het kruis’, waarin het evangelie in een notedop wordt verteld en verbeeld.

Dit full-colour geïllustreerde prentenboek begint bij de schepping en laat zien hoe mooi en bruisend vrolijk het was toen Adam en Eva met God in de tuin waren. De stemming en de kleuren in het prentenboek slaan om als de zonde is gekomen. Het wordt donker, Adam en Eva lopen in ‘stoffige’ kleuren droevig de tuin uit. Er is zonde tussen God en de mens gekomen.

Hierna is de kleurstelling wat diffuus, zachtbruin. Er komt een tempel waar God woont. Waar een groot gordijn hangt en geen mensen mogen komen. Een gordijn dat verbeeldt ‘Het is geweldig om met mij te leven, maar jullie komen er niet meer in, jullie zonde zit tussen ons in’. Er gaat een lange tijd voorbij…tot Jezus komt.

Jezus was vaak in de tempel. Hij sprak veel met de mensen, maar zij wilden niet luisteren en Jezus stierf aan het kruis. Dit wordt verbeeldt via een grijs-bruine illustratie waarop de kruisen ver weg staan. Een goede keus, want voor veel jonge kinderen is dit verdrietige beeld te heftig. En nu zien we iets bijzonders gebeuren…

Door Jezus’ kruis, omdat hij onze zonden wegneemt, scheurt het gordijn. Door Jezus’ sterven is er weer een open plek naar God. Jezus’ evangelie dat onze zonde niet meer tussen God en ons instaat wordt duidelijk. Niets staat meer in de weg. Wij kunnen voor altijd bij God zijn. (…) Het zal geweldig zijn om bij hem te wonen. En dat allemaal dankzij JEZUS. De kleuren in het boek worden nu vrolijk zongeel.

Heel mooi om het Paasevangelie op deze inzichtelijke manier aan kinderen mee te geven. Je kunt de emoties van het verhaal, de zonde en het evangelie van de vergeving en de blijdschap terugzien in de kleuren. Zo zullen kinderen nog meer begrijpen wat de impact van zonde en vergeving is.

Het evangelie van het gescheurde gordijn is echt bijzonder en wonderlijk. Al had ik het ook mooi gevonden als het verhaal daarbij vertelde dat het gordijn van Boven naar Beneden scheurde, waardoor je begrijpt dat het onmogelijk van mensenhanden kan komen.

Pasen: het evangelie van de tuin – het kruis en het gordijn.

Heel geschikt voor kinderen die het basisPaasverhaal kennen en nu toe zijn aan verdieping, vanaf 7-8 jaar. Ook heel geschikt om in kinderclubs in de kerken mee te werken.

De klas van Juf Linda heeft over dit prentenboek ook een heel verhelderende review geschreven en laat zien hoe het bruikbaar is voor een paasviering op de basisschool.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE