De robot en het blauwe vogeltje

Dit is het bijzondere en liefdevolle verhaal van een gevoelige robot die zijn hart en zijn handen als thuis aanbiedt aan een eenzaam, blauw vogeltje. Een boek voor iedereen met een hart.

Een boek vol tegenstellingen. Je begint bij het omslag: je ziet een robot die met zijn robot-ogen vol meeleven naar het vogeltje in zijn handen kijkt. Een robot met gevoel! Je doet het boek open – de binnenkant van het omslag –  en wordt helemaal blij van de vrolijke vogels die ‘Leef!’ lijken te willen zeggen.

Dan volgt het verhaal in illustraties en tekst. De illustraties rond de robot zien er industrieel, robotisch uit. Grote hoekige illustraties in donkere, grijze tinten. Ze versterken het verhaal en geven tegelijk emoties weer. In deze omgeving zit de robot: zijn hart is stuk. Zijn ogen krijgen droevig en hij houdt zijn hand bij zijn hart, dat open staat. Hij heeft een ‘open hart’.

De robot belandt op de schroothoop, waar hij alle seizoenen meemaakt en zich waardeloos voelt. Totdat er een blauw vogeltje bij hem landt, dat het koud heeft. De robot denkt dat hij niks voor hem kan betekenen ‘Ik ben maar afval’. Maar hij heeft wel een plekje, waar eerst zijn hart zat. Daar mag het vogeltje slapen.

De robot ontdekt dat hij een warm, levend kloppend hart heeft, nu hij het vogeltje onderdak geeft. Bij de robot zie je letterlijk een hart met een open deur. De donkere illustraties worden in het verloop van het verhaal steeds lichter, vrolijker, warmer, levendiger.

Wat een bijzonder, gevoelig, poëtisch verhaal is dit. David Lucas lijkt te willen zeggen: hoe je ook bent, hoe je er ook uitziet, vergeet niet dat je een hart hebt, dat uit mag gaan naar de ander, dat mag liefhebben. Ondanks de tegenstellingen tussen de robot en het kleine kwetsbare blauwe vogeltje blijkt een warm, levend kloppend hart dat liefde uitstraalt alles te zijn.

De blijdschap om de liefde die de robot ontmoet, lees je bijvoorbeeld in de tekst ‘Mijn oude hart zei alleen tiktak, (…), maar nu zingt mijn hart. Het blauwe vogeltje vloog een stukje omhoog, de lucht in, en de robot had het gevoel dat zijn hart zweefde’.

‘Kon ik maar altijd in jouw hart wonen’ (….) En ze nestelde zich in zijn handen.

Een breekbaar, droevig èn liefdevol boek met een mooie boodschap ‘Open je hart voor elkaar en leef!’, over naastenliefde. Christen-lezers zullen van de sfeer en de ‘boodschap’ van het boek genieten: ‘je bent niet alleen in de wereld, kijk om je heen, met open ogen en een open hart, en wees van betekenis voor wie op je pad komt’.

Een leeftijdloos prentenboek om samen te bekijken en te ontdekken wat het je wil zeggen. Voor iedereen van 4 tot 94.

Opnieuw een juweeltje van uitgeverij Karmijn, Wilma Seijbel, die de uitzonderlijke gave bezit om vergeten of verborgen pareltjes uit de Engelse uitgeverswereld op te diepen en een nieuw leven te geven.

De prentenboeken van David Lucas zijn vertaald in meerdere talen. In 2008 werd Lucas uitgeroepen tot een van de beste nieuwe illustratoren van Groot-Brittannië.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of bestel online.

 

Boekgegevens

Titel:

De robot en het blauwe vogeltje

Jaar van uitgave:

2019
2019

Aantal pagina’s:

32
32

Uitgeverij:

Karmijn
Karmijn

Prijs:

15.50
15.50

Deel deze recensie