Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

De overtocht

  • Auteur: Olga Maria Berger
  • Illustrator(s): Walter Donker
  • Serie: Troefreeks; makkelijk lezen voor jongeren
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 13,00
  • Pagina's: 1234
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Van Tricht
  • ISBN: 9789492333254

De overtocht‘ is het tweede deel in de trilogie ‘Vluchten in de oorlog’ (Syrië). In dit deel reizen Omar, Numi en Mo vanuit Turkije door naar het vrije westen. Deze boekjes voor jongeren zijn in eenvoudig Nederlands geschreven, zodat ze makkelijk leesbaar zijn.

Nu ze vanuit Syrië zijn aangekomen in Turkije, hopen ze dat ze met het vliegtuig naar Nederland kunnen reizen, maar dat is helaas niet mogelijk. Daar heb je een visum voor nodig. Omar merkt dat Mo verdwenen is. Hij blijkt paspoorten te hebben ‘geregeld’ en twee kaartjes voor het vliegtuig. Daarmee gaan de twee jongens naar het vliegveld…  Het gaat niet goed. De auteur laat zien dat je in een oorlogssituatie als een ‘kat in het nauw rare sprongen kunt maken’.

Hierna gaan ze met z’n allen met een visser mee de zee op richting Griekenland. Een gevaarlijke reis. Als ze dat overleefd hebben en veilig zijn aangekomen, blijkt een tante, een zus van mama, heel ernstig ziek in een Nederlands ziekenhuis te liggen. Daarom mogen ze toch met het vliegtuig mee en komen in Nederland aan.

Het vliegtuig vliegt boven de wolken. De zon schijnt erop. Omar heeft nog nooit zoiets moois gezien. Hier is het altijd vrede, denkt Omar. Hier gooit niemand bommen. Hij pakt de hand van Numi. ‘Ooit komt er vrede in Syrië’, zegt hij . ‘Ik voel het’. ‘Dan gaan we samen terug’, zegt Numi. Omar voelt zich heel blij. 

Omar is blij dat ze eindelijk in Nederland zijn. Maar zal hij zijn vader ooit nog terugzien.

Hoe het verder gaat met Omar en Mo in Nederland lees je in het derde deel ‘Het nieuwe land’ van deze serie.

De boeken in de Troef-reeks zijn voor een brede groep jongeren, maar speciaal geschreven voor taal-zwakke lezers, onder andere dove jongeren. Ze zijn lekker makkelijk, niet te dik en passen goed bij de leeftijd van jongeren(11-18 jaar. Een andere belangrijke doelgroep is de NT2-leerling of ISK’er. Kom je uit het buitenland en wil je de Nederlandse taal leren, dan is de Troef-reeks een aanrader. Er is een verwerkingsopdracht bij deze reeks beschikbaar.

AP