Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

De nieuwe linksbuiten

  • Auteur: Corien Oranje
  • Illustrator(s): Wendelien van de Erve
  • Serie: Superfriezen
  • Jaar van uitgave: 2007
  • Prijs: 7.50
  • Pagina's: 95
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 978 90 8543 062 9

Dit boek is opnieuw uitgegeven onder de titel ‘Voetbalschoenen met plakband’, in een nieuwe serie ‘VVVoetbalfanaten’, met illustraties van Iris Boter, uitgeverij Columbus.

De vrienden van Matteo: Jelle, Gijs en Tiani leven erg met hem mee en verzinnen van alles zodat Matteo ook op voetbal mag. Hij moet op voetbal, vinden zij. Zonder Matteo verliezen ze de wedstrijden. Dan komt Tiani met een goed idee. Matteo is toch volgende week jarig! Hij moet een Hond vragen. Een hond geven ze toch niet en dan mag hij toch op voetbal.

Matteo twijfelt wel even maar probeert het toch. Zijn ouders en zusjes zijn erg verbaasd. Een hond?? Hij houdt helemaal niet van honden. Zijn mem trekt een vies gezicht en kan het niet geloven. Maar Matteo houdt strak vol.

Het is niet leuk om te verklappen hoe het verder gaat. Maar…met dit boek moet je geen buikpijn hebben, want je zult veel moeten lachen. Een heerlijk humoristisch boek. Matteo komt uit een bijzonder gezin. Mem is Friezin en praat zo nu en dan Fries. Zijn vader is Italiaan en spreekt Italiaans, als het hem uitkomt. Zo leer je ook nog een paar woordjes Fries en Italiaans. En zijn zusjes hebben het alleen maar over ballet.

Enne…die Petter Hansson, die bestaat echt. Hij woont bij Matteo in de buurt en vertelt aan zijn vader dat Matteo echt talent heeft. Woonde er bij jou ook maar zo’n beroemde voetballer in de buurt!

Dit boek is alleen nog als e-boek verkrijgbaar: BESTEL ONLINE

AP

Een bericht uit het Friesch Dagblad 13 april 2007: Frank strikt Petter Hansson voor voetbalboek

Frank (11) uit Heerenveen is dikke maatjes met profvoetballer Petter Hansson. De voetbalmaffe Frank slaagde er in de aanvoerder van SC Heerenveel over te halen om mee te werken aan een jongensboek. Vorige week bood Frank hem het eerst exemplaar aan.

Als kleuter van vier was Frank al gek op voetbal, maar hij mocht pas lid worden van de club toen hij zes was. ‘Ik moest eerst nog mijn zwemdiploma’s A en B halen’. Als keeper probeerde hij zo vaak mogelijk de nul te houden en zijn ploeggenoten te coachen. En als Frank niet zelf voetbalt met zijn team, vriendjes of broer, dan verdiept hij zich in het profvoetbal.

De stand in de eredivisie lepelt hij moeiteloos op. Samen met zijn vader is Frank Ajax-fan. In Heerenveen ligt dat natuurlijk wel een beetje gevoelig. Ook thuis, want zijn moeder, broer en zus zijn helemaal weg van SC Heerenveen.(…)

Bij Frank in Heerenveen wonen beroemde voetballers op een steenworp afstand. Petter Hansson, Lasse Nilsson, Jeroen Drost, Jakob Daniel Poulsen en de boomlange Fin Tarvajarvi wonen op nog geen honderd meter afstand. (..) ‘Ze lopen hier gewoon in de buurt op straat. Als je ze gedag zegt, groeten ze altijd terug. Ze zijn heel aardig’, zegt Frank.

Dat vertelde hij zijn tante Corien Oranje, een zus van zijn moeder, toen zij eens op bezoek kwam. Bij de in Jakarta wonende kinderboekenschrijfster ontstond al snel het idee voor een nieuw boek. Omdat Frank had vertelt dat hij en zijn vriendjes gewoon bij de voetballers thuis aanbellen om een handtekening te vragen, leek het haar aardig om Hansson als hoofdpersoon in het boek te laten figureren.

Maar dat moest Frank hem eerst maar eens vragen, bedacht tante Corien. De voetballer toonde zich vereerd. Het boek ‘De nieuwe linksbuiten‘ gaat over een jongen die graag wil voetballen bij de VV Heerenveen. Hij mag dit niet van zijn ouders. Als Hansson de vader op een dag vertelt dat de zoon zeker talent heeft, verandert de zaak.

En dan was er nog het probleem: tante heeft zelf niet zoveel verstand van voetbal. En dus vroeg ze Frank, Bart, Anton en Nederlandse kinderen in Jakarta om tips. (…) Die tips zijn allemaal verwerkt in het boek.

Vorige week werd het gepresenteerd. De schrijfster kon er zelf niet bij zijn. Voor de hand lag dat Frank het eerste exemplaar aan Hansson zou overhandigen. In een bomvolle kantine van de VV Heerenveen mocht Frank de Zweed interviewen. Daarna overhandigde hij Petter het boek.

(…)

Voorlopig voetbalt Frank lekker verder met zijn vriendjes temidden van al die profvoetballers in zijn eigen woonwijk. En daar zijn veel leeftijdgenootjes maar wat jaloers op, weet hij.