Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

De laatste slag

  • Auteur: Roland Kalkman
  • Illustrator(s): Bas Mazur
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Prijs: 13.50
  • Pagina\'s: 206
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033125744

‘De laatste slag’ van Roland Kalkman is een heel spannend boek, een thriller, voor jongeren vanaf 13 jaar. Het is het verhaal over een heel gewone jongen, Jos. Zijn vader overlijdt na een zwemwedstrijd op een vreemde manier. En dat is het niet alleen: het blijkt moord te zijn. Wat gebeurt er toch allemaal?

Als je iets doet, wil je het goed doen. Dat moet Roland Kalkman gedacht hebben bij dit boek. Kalkman schreef eerder alleen boeken voor veel jongere kinderen van de basisschoolleeftijd. Met dit boek heeft hij zich in een keer geplaatst in de rij auteurs die voor jongeren schrijven. En hij doet het meteen heel serieus en met verve.

‘De laatste slag’ is een echt spannend boek dat je in een keer uit wilt lezen.
Het is het verhaal van Jos, de zoon van Remi, een zwemkampioen. De vader van Jos is al jaren gescheiden van zijn moeder. En nu zijn vader bij de opening van het Remi Hakkers Zwemstadion voor de laatste keer zal zwemmen, wil Jos er bij zijn. Hij spreekt zijn vader nog even voordat de wedstrijd begint. Een spannende wedstrijd met een verrassende uitslag. En dan begint het: zomaar ineens – aan het eind van de wedstrijd – sterft Remi. Als dat al niet erg genoeg is, blijkt het ook nog moord te zijn. Jos krijgt in de ambulance – als zijn vader nog net leeft – nog een paar vragen/opdrachten mee. Hij moet vergeving vragen aan allerlei mensen waar Jos daarvoor nog nooit van gehoord had.

Kalkman snijdt met dit boek een serieus onderwerp aan. Dat de vader van Jos zijn leven een nieuwe draai wil geven met het vragen van vergeving voor eerder gebeurde zaken, is bijzonder. Voor kinderen/jongeren is het een eye-opener als ook volwassenen toegeven fouten te hebben gemaakt en opnieuw willen starten. En hoe vraag je vergeving? Helaas kan Remi, Jos’ vader het zelf niet meer doen omdat hij ‘vermoord’ is. Hij heeft alles wel goed voorbereid en de brieven klaarstaan, alsof hij wist wat er zou (kunnen) gebeuren. Jos wordt voor een onwerkelijke, vreemde en moeilijke opdracht geplaatst, die hij op een tamelijk onbevangen manier tegemoet treedt. Hij krijgt daarbij direct een rauwe werkelijkheid over het verleden van zijn vader over zich heen bij de reacties van sommigen. Hij merkt ook dat vergeving accepteren niet vanzelf gaat, niet direct vanzelfsprekend is, en dat de ontvanger hier aan toe moet zijn.

Het gewone schoolleventje van Jos, die daarvoor meestal in z’n eentje opereerde, wordt een opstapeling van gebeurtenissen en gevoelens en zelfs met bedreiging. Misschien zouden al die emoties nog wat meer uitgewerkt mogen zijn. Toch neemt dit niet weg dat ik veel bewondering voor Kalkman heb, die met dit verhaal de moed heeft zo’n belangwekkend onderwerp aan de orde te stellen in combinatie met een thriller voor jongeren. Ga er maar aan staan!

Een verhaal om met je klas, jeugdclub, ‘jongerenleesclub’ (zou dit bestaan?) verder over door te praten en door te denken. Want daar leent dit verhaal zich wel voor, het zet de lezer aan het denken. Er zitten voldoende elementen in: vergeving vragen, hoe doe je dat? Wie heeft de moed om in het leven schoon schip maken en opnieuw beginnen?

Wat opvalt in dit verhaal is dat het een hoog ‘vader-gehalte’ heeft. Veel vaders & zonen….! (al ontbreekt een dochter/vriendin overigens ook niet)

Dit boek verdient een plek op de boekenplanken van de mediatheken Voortgezet Onderwijs.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE