Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

De jongen in bubbeltjesplastic

  • Auteur: Phil Earle
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 17.99
  • Pagina\'s: 224
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026621185

Stel je voor… je bent de kleinste van de klas, je hebt een vreemde vriend (maar toch), je moeder is overbezorgd op het ziekelijke af…, je vader is de plaatselijke ‘afhaalchinees’ en jij wilt eigenlijk alleen maar skaten, want dat is je nieuwe talent. Tot je een ongelooflijke ontdekking doet. Phil Earle op z’n best: Personage = Plot. Prachtig!

 

Het is een genot om een boek van Phil Earle te lezen, genieten. Hij is zo heerlijk aan het uitvergroten, ‘show don’t tell’ laten zien, de humor spat van de bladzijden af…

Charlie Han is klein. Daarom is hij ook hyper-allergisch voor de woorden ‘klein, maar fijn’. Earle laat hem fantaseren over beroemde ‘kleine’ mensen die allemaal enorm mislukt zijn. Waar is een positief rolmodel te vinden? Maar hij weet zeker dat hij toch wel ergens goed in moet zijn, ‘iedereen is wel in iets goed’. Omdat het alternatief te treurig is om over na te denken.

En dan zijn vriend, Linus, genaamd Sinus. Met een neus! ‘DE NEUS’. Nee, ik heb de Caps Lock niet per ongeluk aan laten staan – het is gewoon onmogelijk om het gedrocht tussen zijn wangen met kleine letters te beschrijven. Het zou het geen recht doen’. Bij Sinus valt niet alleen zijn neus op, ook zijn fascinatie voor muren: stenen en cement.

Charlie is het enige kind thuis. Veel aandacht. In zijn geval: teveel ziekelijke aandacht van zijn moeder. Eigenlijk mag Charlie niks, want stel je voor… Zijn moeder heeft als specialiteit dat ze allerlei cursussen volgt, vaak op heel bizarre momenten. Soms valt dat Charlie op, het bevreemdt hem. Tot hij op een dag ontdekt wat hier het geheim van is. En ontdekt dat dit de reden is van de ongelooflijke overbezorgdheid van zijn moeder. Helaas mag hij zijn moeder niet laten merken dat hij het weet, zodat hij met zijn vader weer andere geheimen heeft… Een staaltje ‘ingewikkeld-om elkaar heen-manoeuvreren-binnen het gezin’.

Charlie leert skaten, levensgevaarlijk dus! En je kunt wel raden waarom hij niet meer mag skaten en voor al zijn skatevrienden voor paal gezet wordt (door wie!) en daardoor ‘BubbeltjesPlastic Charlie’ wordt. Maar hij laat zich niet kisten en schakelt zijn vader in.

En dan zijn vriend – NEUS – Linus heeft een geheim. Iedereen heeft er last van, vooral op school. Maar hij doet het voor Charlie. Dat is nog eens een vriend.

Leesplezier van de bovenste plank. Wat zet Earle weer een heerlijke bizarre ongelooflijke personages neer, die tegelijk heel menselijk zijn. Hij laat met dit boek het literaire principe ‘Personage=Plot’ zien. Prachtig!

Lezen! Voor alle JONGENS en meisjes, 14+, must voor mediatheek VO.

Een ding nog: waarom deze titel en niet ‘Bubbeltjes-Plastic-Charlie’.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE