Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

De indringster

  • Auteur: Hans Mijnders
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 8.95
  • Pagina\'s: 120
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085432876

De 14-jarige Liz is bij met haar thuissituatie: haar broer Casper en zijn vriendin Vera, haar vader en moeder. Ze hebben het fijn met elkaar. Maar dan komt haar moeder ineens met een ‘heel goed idee’ komt: een aanmelding voor pleegzorg.  Liz rent direct weg. ‘Als wij dat maar nooit gaan doen’.

Liz’ ouders willen met Caspar en Liz overleggen of zij dit ook een goed idee vinden. Maar Liz ziet ‘vreemde kinderen die hun gezellige thuis binnendringen, in haar bed slapen, op plekje op de bank zitten en alle aandacht opeisen. Haar ouders zien vooral de positieve kant ‘we willen iemand helpen door hem of haar een tijdje bij ons in huis te nemen’. Liz’ vrienden vinden ook dat ze overdrijft. Liz gaat twijfelen, is ze egoïstisch, denkt ze alleen aan zichzelf? Ze gaat met iemand van Pleegzorg praten.

Als Liz toch instemt na verloop van tijd, is er al snel een meisje, Milou, bij hen in huis. Trekt Liz bij? Accepteert ze Milou?

Een andere verhaallijn in ‘De indringster’ is het organiseren van een activiteit voor Make a Different Day vanwege het 50-jarig bestaan van de school. Ook hierbij gaat het samen-organiseren als vriendenclub nogal stroef omdat vriend Jonathan dit het liefst alleen met Liz wil doen en de andere vrienden dit niet mogen weten.

Mijnders zoomt in dit boek nadrukkelijk in op het gevoel van Liz bij de keuze en de komst van het pleegzusje Milou. Het zullen herkenbare gevoelens (kunnen) zijn. Mooi is dat hij ook de sociale groep rond Liz meeneemt in alle reacties: haar vrienden, die verbaasd zijn over Liz’ reactie, haar broer Casper en Vera die haar een spiegel voorhouden, waar Liz van schrikt. Is zij dat?

Bij een onderwerp als dit kan op veel manieren gekozen worden. In dit verhaal is Milou een allerliefst makkelijk meisje. Gezinnen met pleegzorg zullen ook geconfronteerd kunnen worden met getraumatiseerde kinderen/jongeren, die niet zo makkelijk invoegen in het gezin of anderszins.

Maar dat een pleegzus of ‘broer’ als indringer gezien kan worden is heel begrijpelijk en herkenbaar. Daarom is de titel raak gekozen. Sowieso is Mijnders erg goed in het beschrijven van sociale structuren bij jongeren en zullen zijn verhalen herkenning geven. Door dit soort boeken gaan jongeren nadenken over het hebben van een gezin, het openstellen van je gezin voor een ander, wie het ook is. Ook daarom voegt dit verhaal iets toe.

Over pleegzorg schreef Nieske Selles een prentenpraatboek ‘Je hoeft niet te kiezen’.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE