Boekdetails

Kinderen & geloven

De gezichten van God

  • Auteur: Marie-Hélène Delval
  • Illustrator(s): Barbara Nascimbeni
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 14.90
  • Pagina's: 88
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085433385

Hoe weten we wie God is? Waar kunnen we Hem uit kennen? Waar kunnen we het geheim van het bestaan van God ontdekken? Een nadenk-praat-filosofeerboek voor kinderen en hun (groot-)ouders, voor hen die liever denken dan doen, voor de Maria’s naast de Martha’s. Een boek om heel langzaam te lezen, om samen per bladzijde over te praten, te denken en te ‘herkauwen’.

‘Nog nooit heeft iemand God gezien’, lezen we in het evangelie volgens Johannes (Johannes 1:18). Toch hebben gelovigen (…) altijd geprobeerd God een gezicht te geven. 

Aldus het intro van De gezichten van God. Vervolgens worden er, net als de gelovigen voor ons ook al deden, vele prachtige pogingen gedaan om God herkenbaar te maken:

Je kunt God kennen als een dokter.  Hij ziet wat goed is in ons en hij ziet ook wat er slecht is. Als je het hem vraagt, zorgt hij voor je. Hij helpt je om wat slecht is, weg te doen, wat vuil is, af te wassen, en recht te maken wat krom is. Zoals een gewone dokter je lichaam beter maakt, zo kan God je hart beter maken.

of: Je kunt God kennen als wijsheid. Het lijkt soms wel of de mensen gek zijn geworden! Ze vermoorden anderen mensen, doen hun pijn, sluiten hen op, gebruiken dieren als dingen en maken de natuur kapot. De hemel en de aarde zijn juist zo prachtig! Mensen zijn mooi als ze samenwerken om ervoor te zorgen dat het leven voor iedereen goed is. Dan lijken ze op God, die ze wereld schiep met wijsheid. 

Een boek met soms ‘poëtische’ teksten waarmee je na kunt denken over wie God is en waar hij is? Het zijn geen doorsneeteksten, geen makkelijke of snelle antwoorden. Niet ‘zo is het’, of ‘daar staat het’, maar wikken en wegen, nadenken, enerzijds en anderzijds.

We leren God ook kennen als vergeving, liefde, een herder, een vader… Per bladzijde wordt er een klein venstertje geopend dat zicht biedt op het mysterie dat God is. Ondersteund door sfeervolle  illustraties bieden deze venstertjes genoeg denkstof voor kinderen en volwassenen. Mooi om samen te lezen, elke dag een pagina, en er dan wat over te praten, filosoferen, of gewoon om mee te nemen in een nieuwe dag.

Je kunt God kennen als verborgen. God is overal, maar soms lijkt hij nergens te vinden. Hij is een goede koning van de wereld, maar de wereld is vol pijn en verdriet. Hij is sterk, maar de mensen zijn gemeen tegen hem. Hij wil dat je hem kent, maar hij laat zich niet zien. Hij is zo anders dan wij, maar hij heeft ons zo gemaakt dat we wel op hem lijken. Maar…als God nooit verstoppertje speelde, hoe zou je hem dan kunnen zoeken?

Je kunt God kennen als een kasteel. Als je bij God schuilt, hoef je niet weg te rennen voor mensen die je kwaad willen doen en bang willen maken. God beschermt je elke dag achter de sterke muren van zijn liefde.

Een mooi vierkant, stevig gebonden boek met een kleurrijk omslag op een serieus-donkerblauwe ondergrond. Op elke linkerbladzijde zie je de tekst – gecentreerd – weergegeven. Op elke rechterbladzijde een, soms wat surrealistisch aandoende, kleurrijke illustratie. Deze illustratie zie je op elke linkerbladzijde telkens verkleind weergegeven.

‘De gezichten van God’ is uitgegeven in samenwerking met (katholieke) uitgeverij Adveniat. Marc Schaeffer verzorgde de vertaling.

Aanrader voor bijbelclubs, 10+ die verder willen denken en praten over wie God is.

GO/AP

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE