Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

De geur van sinaasappels

  • Auteur: Beth Kephart
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Pagina\'s: 222
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026605963

De titel ‘De geur van sinaasappels’ is mooi gekozen. Want dit boek is een zintuiglijke ervaring. ‘De geur van sinaasappels’ neemt je mee naar Spanje, naar een verre boerderij, naar stieren, paarden, zigeuners, naar heimwee, naar een allesoverheersende gebeurtenis die tot een keuze dwingt, naar heimwee en rouw naar verdwenen tijden toen er alleen nog een ‘vriendengroepje van vijf in Philadelphia’ was én een vader voor de 18-jarige Kenzie. De geur van sinaasappels is een prachtig geschreven roman. Een roman waarvoor je je graag de tijd voor neemt en even alles vergeet…

Het begint al met de eerste zinnen: ‘De straten van Sevilla zijn net zo breed als trottoirs, met steegjes die ervan af leiden. Achter in de taxi, waar ik alleen in zit, zie ik het verleden voorbijvliegen. Ik draai het vuile raampje naar beneden en steek mijn arm naar buiten. Ik strijk met één vinger langs de afbrokkelende muren. Raak ze voor jou aan: Hallo, Sevilla!’

De geur van sinaasappels is het verhaal van Kenzie. Kenzie zit in de examenklas en hoort bij een vriendengroepje dat alles samen doet. Kenzie is de beste vriend van Kevin. Ze vertelt haar verhaal in dit boek aan haar ongeboren dochter, want…’Kevin, we hadden voorzichtig moeten zijn’. Kevin vindt dat er een andere manier is’.

De moeder van Kenzie regelt iets met een vroegere vriendin in Spanje. Die kent nog iemand die graag een kind wil. En zo belandt Kenzie in het warme Zuid-Spanje, op een verre boerderij ‘Los Nietos’, een uur rijden van Sevilla. Haar moeder hoopt haar over vijf maanden weer te zien. Dan is ‘dit’ weer voorbij.

Ze komt bij Estela die voor haar zorgt, bij Miguel, bij Esteban, de jongen, wees, die als een zoon voor Estela is. Kenzie denkt in dit boek na. Ze draagt een kind, ze is ver weg van haar moeder, haar vader die ze mist en om wie ze rouwt, haar vrienden. Ze moet kiezen. ‘Ik ben toch zo’n etterbak, zeg ik. en dan huil ik als de Guadalquivir in het regenseizoen, als Triana tijdens de overstroming. Ik huil, en Estela’s armen zijn helemaal om me heen. Het verleden is niet begraven, nog niet. Het heden is nu, en er zijn consequenties. Of ik doe andere mensen pijn of ik doe mezelf pijn. Of ik neem onze toekomst weg of ik neem de mijne weg. Of ik wijs Adair af of ik trotseer mijn moeder. Of ik heb een hekel aan Kevin of ik hou van Kevin. Of ik hou van Esteban of ik laat Esteban achter – maar hoe het ook zij: ik moet het erop wagen’.

De geur van sinaasappels is een boek van heimwee en verlangen. Een prachtig geschreven boek waarin Kenzie terugkijkt en vooruitblikt. Hoe was haar leven, hoe zal haar leven zijn. Wat zal het betekenen om moeder te zijn en te worden. Zal haar kind het kind van ‘een ander’ zijn, de dochter van Adair? Zal haar kind daar opgroeien?

Een boek over familie, over diepe banden. De sfeer in het boek brengt een verlangen, heimwee naar Spanje, naar warme temperaturen, lekker eten, buiten eten tussen de bomen, geuren, koken, dieren, stieren. ‘Tegelijk met mij verschijnt Estela, de paella voor zich uit houdend. Tussen de rand van de pan en het metaal van het deksel ontsnapt de paellastoom de lucht in, en de stoom draagt de geur van Spanje, de geur van de zee en Los Nietos’.

De personages zijn mooi, bijzonder, krachtig: Kenzie, haar angst voor het onbekende en voor de keus waarvoor ze staat, je proeft verdriet in haar woorden; het vriendengroepje. Estela – een krachtige vrouw met een verleden, vol woede, met veel zorg voor de mensen om haar heen, de flegmatieke Esteban, de zigeuners, het verhaal van Estela en Luis. Het is bovenal een prachtig en ‘rustig’ geschreven boek, hét voorbeeld van ‘show, don ‘t tell’, je zou het lyrisch proza kunnen noemen.

Het boek heeft een mooi sfeervol bijpassend omslag. Een compliment voor uitgeverij Callenbach met de fijne neus voor prachtige (jongeren-)romans. Overigens denk ik dat Iris Boter dit boek graag geschreven zou willen hebben en hier vast ook van zal genieten.

Gelukkig is er achter in het boek een woordenlijst opgenomen waarin Spaanse woorden, plaatsnamen, opleidingen worden uitgelegd.

Aanrader!

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE