Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

De eerste vonk

  • Auteur: Roland Kalkman
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 12.50
  • Pagina's: 142
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033128394

Als Pascale een geheugenkaartje vindt en die in haar mobiel plaatst, gebeuren er rare dingen. Ze krijgt onbegrijpelijke berichten met locaties door. Krijgt ze informatie van een journalist? Ze weet het niet. Hoe kan het dat de locaties op haar mobiel telkens de eerstvolgende locatie van een brand zijn. Een spannend boek over een ‘rare’ app!

Kalkman schreef een spannend boek over (de rol van social media en) een onbekende app die ‘zomaar’ een grote rol in het leven van hoofdpersoon Pascale gaat spelen, zonder dat ze dit wil. Het laat zien hoe gevaarlijk het is, als je zelf op onderzoek gaat…als je te nieuwsgierig bent.

En hoe je omgeving zelfs aan je gaat twijfelen als blijkt dat je alweer iets van een nieuwe brand weet. Hoe komt het dat je er zoveel van weet? Als zelfs haar vriend Jos zijn vragen over haar uitspreekt, maakt Pascale abrupt de verkering uit met ‘haar eerste vlam’.

Pascale is te nieuwsgierig en daardoor komt ze in beeld bij de politie. Maar ook de pyromanen weten waar de locatie van ‘hun app’ is en Pascale beleeft angstige momenten met Jos en Nick. Zij hebben ondertussen ook ontdekt dat de pyromanen het vooral op religieuze locaties heeft gemunt.

Het verhaal lijkt af te zijn, nadat Pascale het weer goedgemaakt heeft en ze hun mobiel terugvinden. Maar…als Jos en Pascale terugkomen na een vakantie hoort Pascale ineens opnieuw een ‘bekend pingeltje’. Nu weten de twee wat ze moeten doen en ze belandden in een ontknoping.

Naast het spannende verhaal van Pascale, laat Kalkman de lezer nadenken over betrouwbaar zijn, over de rol van bidden in nood. De schoollezing over vrijheid van de partij ‘Seculier Nederland’ lijkt een los item, totdat de namen achter deze partij aan het einde van het verhaal terug te leiden zijn. In het afsluitende hoofdstuk worden alle gebeurtenissen verklaard en besproken. Had de auteur wat meer ‘open’ moeten/kunnen laten?

In dit boek komt Jos uit ‘De laatste slag‘ als ‘tweede-personage’ terug, als vriend en eerste vlam van hoofdpersoon Pascale.

De eerste vonk is een heel spannend boek dat je in één adem uitleest, J/m 12+.

AP

 

 

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE