Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

De breiclub en het verdwenen goud

De Breiclub; dl. 2

  • Auteur: Judith van Helden
  • Illustrator(s): Iris Boter
  • Serie: De Breiclub
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 8.95
  • Pagina's: 102
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus - in licentie met Kwintessens
  • ISBN: 978905788482 5

‘Je oma heeft een trui voor je gebreid en wil dolgraag dat je die komt passen. Ze heeft al een paar keer geprobeerd om je te bellen maar dat gaat steeds verkeerd. Ze begrijpt niet hoe de telefoon werkt’.  Mirthe begrijpt dat ze snel naar oma toe moet en haar moeder beslist dat ze dan maar direct zaterdag gaan. Ze heeft haar moeder nooit verteld dat haar oma helemaal niet zo’n saai leven heeft (…) maar dat is een geheim waarvan ik oma beloofd heb om het nooit verder te vertellen.

Zo gaat Mirthe weer naar Heikneuter, naar oma en naar Cas. Wat zal ze deze keer beleven? Haar oma krijgt het weer met succes voor elkaar om niet serieus genomen te worden, zelfs zo dat Mirthe’s vader en moeder aan haar gaan twijfelen. Kan oma wel zelfstandig in Heikneuter blijven wonen? Mirthe moet haar oma een weekje gezelschap houden, ‘je neemt gewoon zorgverlof op’ en even later rijden haar ouders weer naar huis.

Zo gauw ze weg zijn, begint het avontuur met oma voor Cas en Mirthe, die alles weten van oma’s geheime club.  ‘Ziezo, nu willen jullie zeer wel weten waarom ik met een kinderwagen over straat loop? Oma keek ons grijnzend aan’. In een dubbele bodem onder in de kinderwagen liggen goudstaven, die Oma, Mirthe en Cas naar een veilige plaats moeten brengen. Ergens in New York, geloof ik, zei oma achteloos.

De volgende morgen vertrekken ze ‘per kinderwagen’ naar New York, waar ze kennismaken met een Nederlands muziekkorps ‘Toeters en Bellen’ die beroemd hopen te worden in New York. Even later zijn de goudstaven gestolen uit de kinderwagen. Wat nu?

De fantasie van Judith van Helden is letterlijk en figuurlijk grenzeloos, dat blijkt maar weer. Oma die haar ouders en dorpsgenoten voor de gek houdt, die achteloos naar New York vliegt en daar – met hulp van Cas en Mirthe  – de jacht op de gouddieven inzet met hulp van een fototoestel, kleefpasta voor vingerafdrukken, gevechten met breipennen, maanstralen, breipatronen ‘een roze projectiel raakte de grond en spatte uit elkaar in een explosie van wollen draden’ en een K16 (!) Kunnen ze ontsnappen aan hun achtervolgers? Hoe krijgen ze de goudstaven in veiligheid?  En, wat is een ‘bunkerbooster’?

Dat wil je beslist allemaal weten. Opnieuw weet Judith van Helden te verrassen met een flinke dosis fantasie en avontuur in een vrolijk, spannend verhaal.  Dat is nog eens avonturen beleven, zo’n B.R.E.I.-oma willen we allemaal!  (Voor-)leesplezier voor jongens en meisjes, 9+, AVI M6, groep 6-8.

AP

Stijn (8 jr.) vindt dit ‘echt een heel leuk boek, heel grappig, leuk spannend’. Hij leent meteen het andere Breiclub-boek.

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) kinderboeken

of

BESTEL ONLINE