Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

De Breiclub en de gestolen diamanten

  • Auteur: Judith van Helden
  • Illustrator(s): Iris Boter
  • Serie: Breiclub (Columbus) - Leesladder (Kwintessens)
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 4.95
  • Pagina's: 111
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus - Kwintessens
  • ISBN: 9789085432869 (Columbus) 9789057884627 (Kwintessens)

Mirthe gaat de hele zomervakantie logeren bij haar oma in het dorpje Heikneuter. Misschien moet ze wel de hele vakantie breien.. ‘Terwijl ik aanbelde en op mijn koffer ging zitten wachten tot oma open zou doen, kreeg ik steeds meer medelijden met mezelf. Vijfenhalve week zou ik hier moeten blijven, 38 dagen, 912 uren. Ik kon wel huilen!’                       

Judith van Helden kan erg humoristisch schrijven. Ze vergroot de situaties flink uit. Oma is niet zomaar een ouderwetse oma : ‘Ze draagt van die wijde soepjurken, heeft kort, grijs haar en slaapt iedere nacht met krulspelden in. Ze loopt met een rollator en vertelt altijd verhalen over vroeger’. 

Mirthe krijgt al snel het aanbod om te leren breien. ‘Toen ik jouw leeftijd had, breide ik mijn eigen onderbroeken’. Nu was ik degene die wit wegtrok. Ik zag al helemaal voor me hoe ik na de vakantie bij het omkleden voor de gymles uitgelachen zou worden door de andere meiden uit mijn klas als ze zagen dat ik een wollen kriebelonderbroek aanhad’. 

Gelukkig woont er in het dorp ook een jongen, het enige kind in Heikneuter. Als Judith een papiertje met een QR-code vindt, is ze verbaasd. Wat doet zo’n code in dit dorp?

Dan laat Judith van Helden de grote verrassing zien. Het slaperige dorpje Heikneuter lijkt op het oog wel saai en duf, maar ondertussen… Er gebeuren spannende, avontuurlijke dingen, waar juist de oude dames alles van weten!

De oude dames uit het dorp hebben dan wel een breiclub, waar ze hun nieuwtjes uitwisselen, maar achter die verhalen zit een groot netwerk, de B.R.E.I.-club. ‘Dat heeft niks met breien te maken, maar staat voor …..(ja, dat moet je zelf maar lezen, ik-kan-niet-alles-verklappen). Oma heeft het wel steeds over ‘vroeger’, maar ondertussen is ze contactpersoon van een belangrijk hoofdkwartier, weet ze alles van computers, zit haar huis vol techniek, kan ze vreemde talen spreken, reizen ze met een rollatorluchtballon in een zelfgebreide trui-met-microchip, en beschikken de dames ook nog over een vliegkleed.

Heeft Mirthe de saaiste zomervakantie van haar klas? Wat denk jij ?

Een vrolijk, grappig, avontuurlijk verhaal vol fantasie. We kijken nu al uit naar het tweede deel van de B.R.E.I.-club. Zullen Mirthe en Cas nog meer avonturen met de oma’s beleven?

Voor kinderen van 9 jaar en ouder, AVI E5.

Leonie (11jr.) heeft met haar klas meegepraat over De Breiclub toen ‘Juf’/schrijfster Judith van Helden het verhaal aan het schrijven was  – daarom is het waarschijnlijk ook zo leuk – ze vindt het boek grappig en spannend!

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE