Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

De andere weg

  • Auteur: Mireille Geus
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Prijs: 13.95
  • Pagina's: 175
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Gottmer
  • ISBN: 9789025751388

De andere weg’ is een bijzonder boek. Vooral vanwege de auteur die het schreef. Mireille Geus, die geen christelijke achtergrond heeft,schreef een boek over de 12-jarig Nelleken. Ze leeft in de tijd van de Reformatie, tijdens de 80-jarige oorlog. Het was in die tijd gevaarlijk om te laten merken dat je een ander geloof had dan het heersende rooms-katholieke geloof. Een boek over gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis van meer dan 400 jaar geleden. Maar de feiten zijn nog steeds actueel. Helaas is christenvervolging in deze tijd niet voorbij.

Hoofdpersoon in dit verhaal is de 12-jarige Nelleken. Haar vader leeft niet meer, hij is overleden aan een ziekte. Nelleken woont met haar moeder, twee broertjes en een babybroertje in diepe armoede. Nelleken probeert haar moeder te begrijpen, maar dat vindt ze wel moeilijk.

Haar moeder is namelijk met haar vader overgegaan naar een nieuw geloof: ze zijn van rooms-katholiek nu doopsgezind geworden. Nelleken snapt niet goed waarom haar moeder dit wil en vooral niet waarom haar moeder niet bang is voor de gevolgen. Omdat ze niet meer naar de katholieke kerk gaan, zijn veel mensen boos op hen. De buren begrijpen het ook niet en Nelleken weet niet goed hoe haar meester op school erover denkt.

In dit boek lees je hoe moeilijk het is als je arm bent en alleen voor je broertjes moet zorgen, als je in de steek gelaten wordt omdat je ouders een geloof kiezen wat ‘niet mag’, en hoe je je voelt als je hoort dat je moeder ter dood is veroordeeld en zelfs niet gered wil worden.

Mireille Geus schreef een geloofwaardig boek. Het is vooral ook een boek over een onderwerp waarover – voor zover ik weet – nog nooit een jeugdboek geschreven is. Er is veel geschreven over katholieke gelovigen in de tijd van de Reformatie die protestants werden, maar nog nooit over mennonieten, doopsgezinden. Ook zij werden vervolgd om hun geloof. De doopsgezinde gemeente uit Amsterdam vroeg aan Mireille Geus of er geen boek geschreven kon worden over het martelaarsverleden van hun kerk. Mireille deed onderzoek en baseerde dit verhaal op de afscheidsbrief van Maeyken uit Antwerpen. Maeyken schreef die brief aan haar zoon Adriaan in 1573 voor ze op de brandstapel verbrand werd. Mireille heeft deze brief in het echt gezien en zelfs vastgehouden.

En zoals Mireille Geus terecht opmerkt in haar nawoord, tegelijk is het verhaal van het boek – christenvervolging – helaas nog steeds heel actueel. Nog steeds worden wereldwijd christenen om hun geloof vervolgd, gevangengezet en vermoord. (www.opendoors.nl)

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel