Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Daisy – wat te doen als alles pijn doet

wat te doen als alles pijn doet

  • Auteur: Phil Earle
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 17.99
  • Pagina\'s: 288
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026612695

Na Billy – het verhaal van een etterbak –  is er nu van auteur Phil Earle het boek ‘Daisy’ – wat te doen als alles pijn doet. De gave van auteur Phil Earle is dat hij het opnieuw voor elkaar krijgt om je, door zijn prachtig vertelde verhaal, enorm van de hoofdpersoon te gaan houden.

Daisy is veertien en ze voelt zich alleen, en schuldig. Schuldig aan de dood van haar moeder en haar vader. Hoe dat kan?

Bij de geboorte van Daisy is haar moeder overleden. Daisy heeft haar dus nooit gekend. Ze weet niet of haar moeder van haar zou houden, hoe ze met haar vader omging en wat voor iemand het was. Haar vader kan en wil er niet veel over kwijt. Hij houdt veel van haar, maar praten over wat er gebeurd is, is moeilijk. Wat ze wel doen, is regelmatig samen een film kijken. Zo zijn ze inmiddels echte filmdeskundigen geworden.

Als Daisy op zolder in papieren de ware toedracht rond haar geboorte leest, geeft ze zichzelf de schuld van de dood van haar moeder: ze heeft haar moeder vermoord. Dat ze dit denkt, vertelt ze niet aan haar vader. De pijn van het gemis en verdriet probeert ze niet meer te voelen door zichzelf te snijden. Ook dat weet haar vader niet. Niemand weet het. Wel is er een leraar op school, meneer Hobson, die interesse heeft voor Daisy en haar probeert te laten praten over wat haar bezig houdt.

Als Daisy uiteindelijk aan meneer Hobson vertelt wat er met haar aan de hand is, gebeurt er iets wat ze niet verwacht en waar ze van in de war is. Eindelijk vertelt ze haar vader wat er gebeurt is, waarna er opnieuw iets rampzaligs gebeurt.

‘In een klap zag ik hem tien jaar ouder worden, toen hij zag dat het kleine meisje dat hij zo goed dacht te kennen veranderd was in iemand die hij niet meer begreep. Een mengeling van geschoktheid en woede tekende zich af op zijn gezicht en hij zag geen andere keus dan het op mij af te reageren. ‘Nee toch!, riep zij, terwijl zijn ogen van mijn arm naar mijn gezicht schoten. ‘Wat is dit in vredesnaam?’. Hij liet mijn arm voorzichtig in zijn hand rusten, de warmte van zijn aanraking verzachtte de kloppende pijn een beetje. ‘ Wie heeft dit gedaan? Wat is er gebeurd?’

(…) (…)

‘ Daisy! Vertel me wie het weet. Nu!’ ‘ Het is pas gisteren gebeurd, snikte ik. Ik wilde het je vertellen zodra ik thuiskwam, maar je was er niet. En het was niet zijn fout, maar de mijne. Als ik hem niet gevraagd had om me gezelschap te houden, dan zou het nooit gebeurd zijn…’.’ Waar heb je het over? Wat zou dan nooit gebeurd zijn?

Daisy belandt in een woongroep met andere jongeren, waar het voor haar niet makkelijk is, zich staande te houden. Maar gelukkig heeft ze Ade, haar persoonlijke hulpverlener, die met haar meegaat in haar verdriet, rouw en heftige gevoelens, die haar erdoor heen sleept.

Daisy, wat te doen als alles pijn doet’, is een boek waarin je de pijn bijna letterlijk voelt en waarin auteur Earle opnieuw een kunststukje neerzet door een zeer geloofwaardig personage neer te zetten. Hij moet over een groot inlevingsvermogen en veel liefde beschikken.
Met Daisy lees je een heftig en tegelijk innemend verhaal over een hoofdpersoon waar je van gaat houden. Een verhaal over automutilatie, maar meer nog over de oorzaken en gevolgen ervan, over enig kind zijn in een moederloos gezin, over school, rol van leraren, over rouw, verdriet, eenzaamheid en dood, maar ook over liefde, aandacht, hoop, verwerking en toekomst.
Aanrader!
Stevige paperback voor jongens en meisjes, 14+, voor mediatheken VO.
AP
Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE