Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Dagboek van een modemeisje 1

  • Auteur: Angie Spadie
  • Illustrator(s): Channing Everidge
  • Serie: Sofie Sanders
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 14.99
  • Pagina's: 304
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026621482

De ondertitel van dit dagboek is: Sofie Sanders: Vriendschap, geloof en modeblunders. Deze trits geeft de inhoud van deze vrolijke, grappige en hilarische graphic novel goed weer. Sofie is een 12-jarig – typisch Amerikaans – meisje dat gek is op mode – zelf ontwerpen maakt – veel optrekt met haar beste vriendin Lisa en opgroeit in een gelovig gezin met een 8-jarig irritant ‘broertje ‘De Bas’  + stinkdier ‘Roos’ en begrijpende ouders. Al begrijpt Sofie het niet altijd. Dit wordt een must-have voor meisjes-meisjes van 10+. 

Het boek begint zo ‘Voor mijn moeder, die mij heeft laten zien dat mode geweldig is, maar dat het ’t allerbelangrijkste is om je geloof vast te houden’.  Dit motto past perfect bij dit geheime dagboek van Sofie Sanders. Sofie krijgt het dagboek van haar vader. Al vindt ze het maar niks, ze gaat er wel direct in schrijven. We krijgen een inkijkje in haar leven. Ze zucht onder het irritante gedrag van haar zes jaar jongere broertje, die niets begrijpt van haar ‘meisjes-leven-met-mode’ en waarbij zij niets begrijpt van zijn dierenliefde, vooral die voor zijn stinkdier, die zelfs een naam gekregen heeft, Roos.

Sofie heeft lieve, positieve ouders, alleen begrijpt zij haar ouders niet altijd. Thuis hebben ze regelmatig ‘gezinsavonden’ waarbij ze positieve dingen opnoemen, iets waar Sofie soms heel veel moeite voor moet doen, maar wat haar meestal toch lukt ‘-)

Ze is dol op de lessen ‘beeldende vorming’ waarbij ze haar creatieve ei goed kwijt kan, de overige lessen als ‘scheikunde, gym’ slaat ze liever over. Ze maakt zich zorgen over haar inbreng bij de ‘Kunst op school’ wedstrijd en het aanstaande Lentebal. Zal ze wel gevraagd worden voor het bal? Door wie? Hopelijk door Joris… En anders?

Gelukkig heeft ze een BFF, Lisa, die het altijd voor haar opneemt en voor haar een rots in de branding is. Op school heeft ze heel wat te stellen met het egoïstische ‘alle-aandacht-naar-zich-toetrekkende-gedrag’  van klasgenote Miranda Merkx en haar volg-vriendin Emily. Omdat haar ouders haar leren geen wraakgevoelens te koesteren voor personen, staat Miranda bijna dagelijks op haar bid-lijstje.

Ja, het bid-lijstje. Het bijzondere van dit heerlijke, grappige, humoristische meidenboek is dat Sofie Sanders naast ‘mode-gek’, vriendin/dochter, vooral een gelovig meisje is. Ze doet haar best om al haar zorgen, verdrietjes en boosheden via haar gebed/bidlijstjes aan God voor te leggen. Ze bidt om tevreden te zijn met wat ze heeft en ze bidt om geduld, vooral in het geval van het ‘allergemeenste meisje van de hele school’ Miranda Ze probeert geduld te hebben, vraagt om vergeving en legt haar boze en gefrustreerde gevoelens bij God neer.  Soms krijgt ze een Bijbeltekst mee van haar vader of van haar lerares, waaruit ze kracht probeert te putten, zoals bijvoorbeeld Jeremia 32: 27 ‘ Ik ben de Here, de God van alle mensen, is er iets onmogelijk voor mij?’ Dit verhaal laat zien dat je door geloof & vergeving tot mooie dingen in staat bent. Sofie Sanders laat dat zien. (lees het!) Hier maakt Sofie een mooie ontwikkeling in door.

Het geheel is een heerlijk, humoristisch, hilarisch verhaal over Sofie die zich doorlopend zorgen maakt, waar regelmatig iets mis mee gaat (mosterd/Joris), een meisje dat heel creatief is, geweldig  naaien kan en leuke kledingontwerpen bedenkt. Haar merk: SSO: Sofie Sanders Original.

Sofie’s stopwoord ‘wazig!!’

Als je deze leuke ‘graphic novel’ – die helemaal in ‘schrijfletters’ afgedrukt is en voorzien is van grappige illustraties – uit hebt, wil je niks liever dan meteen doorlezen hoe het verder gaat met Sofie. Gelukkig wordt daar aan gewerkt door Angie Spadie en haar vertaler Nelleke Scherpbier. Zomer 2016 verschijnt het tweede deel van de dagboeken van Sofie. Achterin het eerste deel kun je alvast het eerste hoofdstuk lezen uit: ‘Dagboek van een modemeisje 2 – Hoe word ik het (on-) populairste meisje op school ?’

Voor ‘meisjes-meisjes’ van bovenbouw basisschool en onderbouw VO.

Amber (10 jr.): ik vind dit boek heel leuk, het gaat over twee vriendinnen die niet zonder elkaar kunnen, ze hebben veel last van Miranda. Ik vond het allemaal heel grappig, want Sofie had steeds last van het stinkdier. Sofie is ook nog verliefd op Joris. Het is een grappig boek, ik moest er vaak om lachen. Ik vond het wel goed van haar dat ze Miranda steeds op haar bid-lijstje zette. Wat ik van ‘wazig’, haar stopwoord, moet denken, weet ik eigenlijk niet.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE