Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Charlotte

  • Auteur: Kathleen Weise
  • Illustrator(s): Rona van den Top
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Prijs: 17.95
  • Pagina\'s: 256
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 978902660675 5

Charlotte is het derde deel in de serie historische ‘meidenboeken’, waarin liefde een grote rol speelt. Eerder kwamen in deze serie uit ‘Fina’ (Martina Sahler) en ‘Lizzy’ (Helen Abele). Charlotte speelt aan het hof in het 17e eeuwse Frankrijk, in het Louvre, een plaats waar een huwelijk gearrangeerd is en waar intriges en machtsspelletjes aan de orde van de dag zijn. Geen erg romantische omgeving voor een jong meisje dat daar voor het eerst haar ‘verloofde’ zal ontmoeten….

Charlotte is een eigengereid, zelfstandig meisje dat door haar vader vanuit Chantilly verhuisd naar Parijs, het Louvre, de plaats waar ook de koninklijke familie woont. Ze heeft haar grote hond Orson als een soort persoonlijke begeleider bij haar en haar lievelingsvalk Mars, die ze zelf heeft afgericht. Verder is haar dienstmeisje, steun en toeverlaat, Manon bij haar. Charlotte is door bemiddeling van haar vader verloofd met Markies De Bassompierre.

Charlotte merkt dat niet iedereen enthousiast reageert op haar verloving, het is dan ook een verloving die politiek goed uitkomt en niet een die uit liefde tot stand gekomen is. Maar ‘liefde was zeker geen voorwaarde voor een goed huwelijk’ is Charlotte vertelt, en haar vader wil haar zo snel mogelijk uithuwelijken omdat hij haar in goede handen wil zien en omdat hij zelf niet meer de jongste is.

Eenmaal aangekomen in het Louvre, merkt Charlotte steeds meer dat ze in een vat vol intriges, roddel, achterdocht en machtsspelletjes terechtgekomen is. De Markies vindt ze met een dienstmeisje in bed, waardoor ze niks meer met hem te maken wil hebben. Tegelijk ontdekt ze telkens dat iemand aan de overzijde van haar kamer naar haar kijkt. Wie is het? En waarom doet hij dit?

Het bijzondere van dit verhaal is dat Charlotte de Montmorency echt heeft bestaan. Dit verhaal speelt in een roerige tijd, begin 17e eeuw in Frankrijk. Er zijn religieuze oorlogen geweest tussen protestanten en katholieken, waarbij in 1572 in de Bartholomeusnacht duizenden protestanten zijn vermoord. Charlotte leefde in een onstabiel Frankrijk, waarin de vrede niet zeker was en protestanten en katholieken elkaar het liefst uit de weg gingen.

Charlotte is een bijzonder boek over een 15-jarig meisje dat ruim 400 jaar geleden leefde. Je merkt dat ze nog jong is en toch al midden in de volwassen wereld terechtkomt. De combinatie van waargebeurde Franse geschiedenis, romantiek, het leven aan het Franse hof met alles wat daarbij hoort, maakt dit samen een heel aantrekkelijk project. Daarbij is het boek met veel inlevingsvermogen geschreven, vanuit het oogpunt van een jong meisje.

Kortom, voor de geschiedenisdocent een mooie aanvulling bij de teksten over de tijd van de 80-jarige oorlog, maar hier gesitueerd vanuit de koninklijke kringen in Parijs. Aanrader voor de mediatheek VO. Een mooi derde deel naast de andere twee titels over de rol van meisjes in de Europese geschiedenis.

Dit boek is helaas niet meer te krijgen via de boekhandel.

AP