CD Liedjesbijbel no 1 Alles maakt muziek

Het Liedjesbijbel Collectief is een groep creatievelingen met een grote ambitie: twaalf jaar lang elke maand een modern kinderlied uitbrengen bij een bijbelverhaal. Op deze manier willen ze een nieuwe generatie bekend maken met de bijbel, in toegankelijke taal en met muziek van nu.

De CD behorend bij het eerste deel van de Liedjesbijbel kwam uit in 2019: ‘Alles maakt muziek’. Dit deel bevat de eerste verhalen uit de bijbel, van de schepping tot aan de verzoening tussen Jakob en Esau (Genesis 32). Daar zijn twee verhalen uit het Nieuwe Testament aan toegevoegd, over de verzoeking van Jezus in de woestijn en de nieuwe aarde.

Bij elk verhaal staan tekstjes die de verhalen inleiden, verwerken of in groter perspectief zetten. Daarnaast zijn er vragen, weetjes en tips om door te praten en te doen.
Maar het allersterkste punt van deze bijbel zijn de liedjes: poëtisch, muzikaal en verschillend van sfeer. Sommige zijn echte luisterliedjes, andere zijn ook geschikt om kinderen aan te leren (bijvoorbeeld ‘Achterachterachterachterkleinkind’).

Taalgebruik
Het bijzondere aan deze bijbel is dat het taalgebruik niet zo dicht bij de oorspronkelijke bijbelverhalen ligt, maar dat er wel veel aandacht is voor de betekenis en de grotere lijn van de bijbel. Reinier Sonneveld vertelt op een creatieve manier, doorspekt met beeldende, grappige of persoonlijke elementen. Wie hecht aan een eerbiedige toon vindt het misschien te ver gaan.

Ter illustratie:        AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!
Nou, dit hoort Jakob telkens in zijn hoofd. Het klinkt als een dino die z’n teen heeft gestoten. Het is de kreet van zijn broer Esau, toen hij ontdekte dat hij de zegen niet meer kon krijgen, omdat zijn broertje die al had gekregen.

De beeldende taal heeft een sterke en een zwakke kant. Soms zal het precies aansluiten bij de kinderen die je voorleest, maar soms schept het afstand. Voor oudere kinderen zijn sommige stukjes wat kinderachtig, terwijl aan jongere kinderen sommige grapjes en vergelijkingen voorbij zullen gaan.

Illustraties
In lijn met het taalgebruik en de muziek ‘van nu’ zijn de illustraties van Linda Verholt ook modern: grafisch en fris. Bij ieder verhaal is een grotere kijkplaat, maar ook op alle andere bladzijden is wel iets te zien. Op de kijkplaat zie je vaak meerdere beelden uit één verhaal.

Doelgroep
De Liedjesbijbel is gericht op kinderen van 4-10 jaar, en is ook bedoeld voor kinderen die niet vertrouwd zijn met de bijbel. De vertelvorm en verwerking zijn ook geschikt voor bijvoorbeeld in de klas of kindernevendienst. Sommige liedjes zijn al leuk voor kleuters, andere zijn juist meer doordenkertjes en geschikt voor de bovenbouw.

Bijzonderheden
De Liedjesbijbel is leuk om te gebruiken ter afwisseling van een standaard kinderbijbel. De bijbehorende cd is apart te koop, maar alle verhalen en liedjes zijn ook te beluisteren op de website (liedjesbijbel.nl). Handig als je een liedje via het digibord in de klas wilt afspelen of als je geen cd-speler meer in huis hebt.

Deel 2 is inmiddels ook verschenen.

AG

Bestel online

Boekgegevens

Titel:

CD Liedjesbijbel no 1 Alles maakt muziek

Jaar van uitgave:

2019
2019

Aantal pagina’s:

1
1

Uitgeverij:

Vuurbaak Stichting Liedjesbijbel
Vuurbaak Stichting Liedjesbijbel

Prijs:

9.99 (actuele prijs zie Bestel online)
9.99 (actuele prijs zie Bestel online)

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.