Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Buitengesloten

  • Auteur: Heather Munn
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 8.99
  • Pagina\'s: 319
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Voorhoeve Young
  • ISBN: 9789029712545

‘Buitengesloten’ speelt in de Tweede Wereldoorlog in een dorpje in Zuid-Frankrijk, een dorp waar nazaten van Hugenoten wonen. Hoofdpersoon in de 15-jarige Julien Losier. Hij moet wennen als hij met zijn familie vanuit Parijs in het geboortedorp van zijn vader gaat wonen met de Joodse Benjamin. Daar naast speelt het verhaal van de joodse Nina (Niko) en Gustav die de opdracht van hun overleden vader volgen en naar Frankrijk vluchten. Hun levens komen in het dorpje Tanieux bij elkaar. Zullen ze er veilig zijn?

Buitengesloten is een karakterverhaal. Het volgt de persoonlijke ontwikkeling van Julien Losier. In eerste instantie moet Julien niks hebben van het geboortedorp van zijn vader, zijn familie komt er wel vandaan, hij wordt gezien als stadse Parijzenaar. De klasgenoten vormen een hechte groep die niet direct openstaan voor nieuwe contacten. De joodse Benjamin moet niet alleen wennen aan het wonen in een niet-joods gezin, hij mist zijn ouders en verlangt naar intellectuele uitdagingen.

Het tegenverhaal is het verhaal van de joodse Gustav en Nina. Nina (Niko) heeft haar stervende vader belooft naar Frankrijk te vluchten. Ze maken veel ontberingen, koude, achtervolging, eenzaamheid, honger mee tijdens hun vlucht door Oostenrijk, Italië en Frankrijk. Nina komt als Niko doodziek en bijna stervende in Tanieux aan, waar ze – weer als Nina – na veel rust, aandacht en liefde toch weer in het leven kan geloven, ondanks de oorlogssituatie.

Hoofdonderwerp in het verhaal is de rol van klasgenoot Henry, Henry Quatre genoemd, die in de klas een leidende positie heeft. Hij bepaalt wat er gebeurt, hoe er gereageerd wordt. Wanneer op school dagelijks ‘de vlag gegroet’ wordt, doet hij daaraan mee. Veel jongens uit de klas durven niets te zeggen en zwijgen, maar zijn het er  niet mee eens. Julien worstelt met zijn ‘wraak- en haatgevoelens’ voor Henri. Hij probeert het woord van Jezus te volgen en te vechten met het zwaard van de liefde. Julien bidt voor zijn vrienden, maar ook voor Henri. Zal God ingrijpen? De wijze opa van Julien betekent veel voor hem, hij zet hem regelmatig op een ander spoor.

Door en door christelijke roman waarin de hoofdpersoon al worstelend probeert Jezus oprecht te volgen en zich tegelijk probeert staande te houden in een steeds meer verhardend klimaat, met de oorlog die steeds dichterbij komt. Een jongerenboek waarin de opdracht ‘heb je vijand lief’ heel dichtbij komt.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekwinkel

of

BESTEL ONLINE