Janny van der Molen maakt met dit boek het dagboek van Anne Frank toegankelijk en leesbaar voor jongere kinderen vanaf 7-8 jaar. Ik vind dit boek een absolute aanrader om het verhaal van Anne Frank aan kinderen door te vertellen.
Iedereen kent het aangrijpende verhaal van Anne Frank. Miljoenen volwassenen en jongeren lazen en lezen haar dagboek. Op scholen wordt haar dagboek ook gebruikt om over de Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Maar, voor kinderen is dit dagboek vaak te moeilijk en niet geschikt om voor te lezen of om zelf te lezen. Om dit toch mogelijk te maken heeft Janny van der Molen met ‘Buiten is het oorlog’ het beroemde dagboek voor kinderen vanaf acht jaar toegankelijk gemaakt. Ze beschrijft het leven van Anne Frank aan de hand van tien thema’s.
De jonge lezer wordt vanaf de eerste bladzijde in het leven van Anne getrokken. Je ervaart dat Anne een gewoon kind is net als ieder ander kind, alleen dan van Joodse afkomst. Anne speelt, gaat naar school, heeft verjaardagspartijtjes, net zoals de lezer. Maar dan komt ook de oorlog in Nederland. Voor Anne hen haar gezin zijn de gevolgen van Hitlers macht al snel merkbaar. En al snel breekt de dag aan dat het leven voor haar en haar gezin niet meer veilig is. Haar vader Otto Frank heeft alles al voorbereid om te gaan onderduiken. Als het buiten oorlog is, is het in het Achterhuis relatief veilig. Anne schrijft alles zo goed mogelijk op in haar dagboek. Haar grote droom is schrijfster worden. In het Achterhuis komt ze tot de conclusie dat ze dat eigenlijk al is. Na de oorlog wil ze graag haar dagboek uitgeven. Anne schrijft dat je tijdens de wrede oorlog ook gelukkig kunt zijn. Gelukkig zit namelijk van binnen, geluk zit in je hart.
Elk thema heeft een korte inleiding over de feiten die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa afspeelden en die van belang zijn voor het verhaal binnen het thema. De thema’s zijn chronologisch en verschillende emoties worden afgewisseld; plezier, Annes onbevangen leven, maar ook angst, verraden worden, verschrikkingen en Annes dood.
Janny van der Molen gaat de verschrikkingen van de holocaust niet uit de weg. Op een zorgvuldige, voor kinderen begrijpelijke manier, schetst ze de verschrikkingen van de Jodenhaat met alle gevolgen van dien. De Jodenster, de bordjes Verboden voor Joden, het onderduiken, het verraad, het transport, de gaskamers en ook het sterven van Anne, als gevolg van de tyfus in het kamp. Hierdoor krijgen kinderen op een hele toegankelijke wijze inzicht in het begrip oorlog. De jonge lezer ervaart hoe het leven van alledag, van Anne en haar gezin onder erbarmelijke omstandigheden tijdens de Holocaust is. Ook Anne viert feest, heeft dromen, is verliefd en voelt zich soms blij en gelukkig.
Het boek bevat kleurrijke illustraties van Martijn van der Linden. Achter in het boek is een bijlage met een groot aantal foto’s van Anne Frank, en een duidelijke tekening van de doorsnede van zowel het Voorhuis als het Achterhuis. Als aanvulling en/of verdieping is er op de website over Anne Frank, waar ook gratis een lesbrief/ werkboek te downloaden is.
Dit boek is een zorgvuldige beschrijving van het leven van Anne Frank. Door de samenwerking met de Anne Frank Stichting is de inhoud historisch erg betrouwbaar, ze is dicht bij de historische bronnen en feiten gebleven.
Een absolute aanrader voor iedere leerkracht van de midden- en bovenbouw basisschool (vanaf groep 5) om over de Tweede Wereldoorlog te praten en te werken. Dit kan ook heel goed in combinatie met de lesbrief. Het is ook geschikt om thuis voor te lezen aan kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.
LG
Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel
of