Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Bitter Love

  • Auteur: Jennifer Brown
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Prijs: 17.95
  • Pagina\'s: 368
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026606731

´Wat wij hebben is te volmaakt. Hij leunt met zijn voorhoofd tegen het mijne. ‘Het spijt me’ fluistert hij. ‘Vergeef je het me? ’Ik sluit mijn ogen en knik. Wat moet ik anders´.

Alex verloor op achtjarige leeftijd haar moeder nadat deze in een wanhopige toestand uit huis was vertrokken. Een dag later hoort ze dat haar moeder haar auto om een lantaarnpaal heeft gevouwen. Deze gebeurtenis blijft Alex’ leven beheersen. Wat zou ze graag begrijpen wat haar moeder heeft bewogen bij hen, bij háár weg te gaan.

Alex heeft het aan de buitenkant goed voor elkaar. Op school valt ze op met haar mooie gedichten en verhalen, en helpt ze medestudenten met het bijspijkeren van hun Engels. Ze heeft een leuke bijbaan, en twee goede maatjes waar ze lief en leed mee deelt.

Met haar vrienden maakt ze plannen om een reis te maken naar Colorado, de bestemming die haar moeder voor ogen had. Ze hoopt zo de missende puzzelstukjes van haar leven terug te vinden. Na het eindexamen zal dat gaan gebeuren. De voorpret duurt al weken met relaxte voorbereidingsmiddagen en pizza. Maar dan krijgt Alex een relatie met een hele knappe studiegenoot. Het klikt met Cole, en hoe. Hij begrijpt haar in alles …

Jennifer Brown heeft duidelijk een missie met dit boek, en hierin slaagt ze op een knappe manier. Iets wat je niet direct ziet aankomen als je aan het boek begint. De spanning wordt levensecht opgebouwd. Het eerste deel van het boek lees je met een vaag gevoel dat er iets niet helemaal klopt. Daarna volgt de beklemming, tot aan het donkerste puntje waar het binnen een relatie kan komen. Waarin alles kan gebeuren.. Het houdt je vast tot het einde.

‘Hoe donker het achter mijn oogleden ook is, het zal nooit zo donker zijn als de wereld is wanneer ik ze weer open zou doen´.

Alex is een meisje waar jonge vrouwen zich mee kunnen identificeren. Het maakt helder hoe kwetsbaar je bent als het om liefhebben en geliefd voelen gaat. Ook andere hoofdpersonen, zoals haar vrienden Zack en Bethany worden erg herkenbaar neergezet. Echte vrienden, door de ogen van Alex heel waardevol. Totdat er iets verandert.

Callenbach kwam eerder met de vertaling van Hate List. Met Bitter Love brengt de uitgever opnieuw een psychologisch onderwerp dat zeer actueel is, maar meestal ook onzichtbaar, dichtbij. Vrouwen die te maken krijgen met geweld in een relatie. Een problematiek met een omvang waar je van schrikt als je de cijfers hoort. Jammer dat de vertaling niet helemaal prettig leest, en af en toe zelfs stoort bij het lezen. Er komen onder andere veel letterlijk vertaalde uitdrukkingen in voor die in het Nederlands niet of zelden op die manier worden gebruikt.

Het grote geheel is gelukkig een boeiend geschreven verhaal, dat een diepe indruk nalaat. En dat maakt Bitter Love een erg waardevol boek. Goed dat het er is!

CvV

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE