Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Avontuur met staartjes

  • Auteur: Dani van Doorn
  • Illustrator(s): Raymond Zachariasse
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 9.95
  • Pagina's: 72
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Eigenzinnig
  • ISBN: 9789491777394

Vicky gaat met haar neefje Benny in een opblaasboot varen. Ze wil erachter komen waarom er in de buurt van het meer schoten te horen zijn. Dat gaan ze inderdaad zien bij hun avontuur op het water en ze ontdekken en redden een nestje met ‘kleine staartjes’.

In deze paperback voor kinderen van 8+ jaar, maak je kennis met Vicky en haar bijzondere neefje Benny. Benny denkt anders dan veel anderen, is onhandig, is gauw de weg kwijt, hij snapt niet wat je bedoelt als je gebaren maakt en kan niet stilzitten, maar dingen die hij vaker geoefend heeft, zoals klimmen in een boom en omgaan met hondjes kan hij juist heel goed.

Vicky weet wat er met Benny aan de hand is. Ze heeft begrip voor hem. Dat is heel aardig en ook best bijzonder. Want misschien is een leeftijdsgenootje in het dagelijks leven wel niet zo begripvol voor een neefje met een gebruiksaanwijzing als Benny. Benny heeft NLD, een afkorting voor een moeilijk begrip ‘non-verbale-leerstoornis’. Vicky’s moeder wil dat best nog eens extra uitleggen aan haar broer Sander, die er niet zoveel begrip voor heeft.

Of kinderen er zin in hebben om in een leesboek uitleg te krijgen over een ontwikkelingsstoornis is de vraag. Maar misschien zullen vooral kinderen of klasgenoten die te maken hebben met iemand met NLD dit  juist graag lezen, om hun zus/broer of klasgenoot beter te leren begrijpen en na dit boek zeggen ‘aha, nu snap ik hoe het zit, dat heeft …. ook!’.

De illustraties van Raymond Zachariasse passen goed bij het verhaal en geven het onhandige van Benny weer (al klopt het niet helemaal bij de tekst, blz. 14). En de jager op blz. 30 ziet er niet zo eng uit als de tekst laat zien, maar toch…

Op de achterflap wordt uitgelegd dat een van de hoofdpersonen in het boek NLD heeft en aan het einde van het verhaal wordt er door de auteur en door een psycholoog extra uitleg gegeven over NLD. Zodat meer mensen weten wat NLD is en hier rekening mee kunnen houden. Een boekje dat niet zal missstaan in de kamer van de Intern Begeleider van de basisschool om de kinderen (en volwassenen) die NLD hebben, beter te kunnen begrijpen.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE