Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Amos Muis blijft een dagje thuis.

  • Auteur: Philip C. Stead; vertaling Lourens van Veluw
  • Illustrator(s): Erin E. Stead
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Prijs: 14.99
  • Pagina's: 26
  • Uitvoering: Gebonden
  • ISBN: 9789492600431
  • Bestel nu

Amos Muis heeft een dagelijkse routine; uit bed, aankleden, horloge opwinden, kopje thee drinken, havermout eten en stipt om 6 uur met bus 5 mee naar de dierentuin. Daar gaat Amos aan het werk als dierenverzorger. Maar hij maakt ook altijd tijd vrij voor zijn vrienden. Hij speelt een potje schaak met Olifant (die altijd heel lang nadenkt voordat hij een zet doet), loopt een hardloopwedstrijd met Schildpad (die nooit verliest), hij zit stilletjes naast Pinguïn (die erg verlegen is), hij leent zijn zakdoek aan Neushoorn (die altijd een loopneus heeft) en leest een verhaaltje voor aan Uil (die bang is in het donker).

Op een dag wordt Amos ziek wakker. Hij kan niet naar de dierentuin. De dieren vragen zich af “waar is Amos?” Ze besluiten op ziekenbezoek te gaan.

Dit prentenboek straalt compassie, liefde en meeleven uit. Dat begint al bij de prachtige illustraties in zachte kleuren. Ze zijn gemaakt door de vrouw van de auteur, Erin E. Stead, en vormen één geheel met de tekst. Je ziet het aan de vriendelijke uitdrukking op het gezicht van Amos, de konijnenpantoffels, de knuffelbeer op het bed, het schattige huisje van Amos tussen de flatgebouwen, de sjaal van de neushoorn en de sokken van de pinguïn.

De tekst is duidelijk en precies genoeg. In het midden van het boek zijn er zelfs een paar bladzijden zonder woorden. En die woorden zijn ook niet nodig.

Naast de tekst gebeuren er nog een aantal interessante dingen. Er zweeft een rode ballon over de bladzijden. Een muisje en vogeltje gaan ook mee op reis. Leuk om ze te volgen met de kinderen. Ook zijn er getallen verwerkt in de eerste bladzijden. En is het fijn dat de activiteiten die Amos doet me de dieren nog een keer, in aangepaste vorm hij is tenslotte ziek, herhaald worden.

Het boek is een mooie gespreksstarter. “Ben jij wel eens ziek? Wie zorgt er voor jou? Wie zijn jouw vrienden? Wat doe je met je vrienden? Weet je wat je vriend leuk vindt? Hoe help je hem of haar?”

Een mooi verhaal, leuke herhaling, prachtige illustraties en een goede boodschap. Logisch dat het het beste prentenboek van 2010 was (volgens de New York Times en Publishers Weekly) en bekroond werd met de Caldecott Medal, de meest prestigieuze prijs voor prentenboeken in de VS.

Prachtig prentenboek over vriendschap, ziek zijn en voor elkaar zorgen.

TvD