Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Als je dit leest, ben ik dood

  • Auteur: Sally Nicholls
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 12.99
  • Pagina\'s: 192
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Fontein
  • ISBN: 9789026140204

Dit is mijn boek. Ik ben er op 7 januari aan begonnen en op 12 april was het af. Het is een verzameling van lijstjes, verhalen, plaatjes, vragen en feiten’. Het is bovendien mijn verhaal’.  Zo begint het ontroerende en bijzonder-eerlijke verhaal van de 11-jarige Sam, die leukemie heeft. Sam stelt vragen waar niemand een antwoord op kan geven zoals ‘Hoe weet je dat je dood bent?’ en ‘Waarom maakt God kinderen ziek?’

Het boek van Sam begint op 7 januari. Sam heeft thuis-onderwijs van mw. Wolters, samen met zijn vriend Felix, die ook kanker heeft en ook niet meer beter kan worden. Mevrouw Wolters ziet kans de jongens met proefjes, spellen en opdrachten aan het werk of aan het denken te zetten. Er wordt sowieso veel nagedacht in dit boek: een boek voor kinderen die graag nadenken en filosoferen. Sam besluit na een schrijfopdracht een boek te schrijven – dit boek – ook wil hij wetenschapper worden en wil hij antwoorden vinden op alle vragen waar niemand antwoord op geeft. Ze zoeken tijdens de les hun antwoorden op op internet.

Sam wil eerlijke antwoorden op zijn vragen, hij zoekt het uit. En maakt lijstjes waarin hij zijn antwoorden verwerkt. Hij neemt de antwoorden die zijn moeder vanuit haar geloof heeft, mee. Felix is cynischer, hij gelooft niet. De jongens mogen elkaar graag. Hun verschillende meningen hebben geen invloed op hun vriendschap. Sam wil niet dat zijn vader, moeder en zusje zijn boek zien. Ik sloeg mijn schrijfblok dicht. Ik wilde niet dat ze zou zien wat ik aan het doen was. Ze wordt snel verdrietig, mama. Ik wist hoe verdrietig ze zou worden van sommige dingen die ik had opgeschreven. Zoals de vragen. Papa negeert dat soort dingen gewoon, maar mama moet ervan huilen’.

Sam en Felix maken allebei een lijst van dingen die ze nog graag willen doen. Sam denkt niet dat hij ooit de acht dingen van zijn lijstje kan doen. Maar Felix wil hem graag meehelpen. Omdat ze bijna altijd thuis zijn, kunnen ze vaak dingen doen die hun moeders niet zien. Zo werken ze aan ‘hun lijstjes’.

Belangrijke mensen voor Sam zijn: Felix, zijn vader/moeder, zusje, oma, mw Wolters en Annie ‘Annie is mijn speciale verpleegster uit het ziekenhuis. Ze is gestoord. Ze heeft een roze scooter, waarmee ze overal naar toe rijdt. Ze noemt zichzelf Dracula omdat ze bij kinderen altijd bloed moet afnemen om te laten testen’.

Sam vertelt hoe hij Felix leerde kennen en hoe ze vrienden werden. Samen proberen ze antwoorden te geven op ‘de vragen waar geen antwoord op is’. De antwoorden zijn hard en cru, maar wel heel eerlijk. Sam is vrij mild, Felix is keihard en cynisch. Waarom maakt God kinderen ziek? Sam ‘God is net een grote dokter. Hij maakt je ziek zodat hij je weer beter kan maken, net zoals dokters je chemotherapie geven om je beter te maken, maar dan als mens. Voor God maakt het niet uit of je doodgaat, want dan kom je toch in de hemel, en daar woont Hij al’.  ‘Dat slaat nergens op, zei Felix, die over mijn schouder meekeek.

Op een dag is Felix ineens in het ziekenhuis, het gaat slecht met hem. Na veel ruzie mag Sam eindelijk bij zijn vriend op bezoek. Daar maakt hij iets ongelooflijks – en ook iets heel ontroerends mee. ‘Ik wou dat je eens wakker werd’, zei ik. Ik wist dat het niet echt zou gebeuren, maar ik zei het toch. En toen deed hij zijn ogen open. (…) ‘Het is goed’, zei ik. Hij bleef kijken. Toen glimlachte hij opeens. (…)

Sam voelt zich alleen als Felix er niet meer is. Zijn ouders vinden het ook moeilijk allemaal. Moeten ze gewoon doorgaan met hun werk of tijd voor Sam nemen. Sam voelt steeds meer dat hij niet lang meer leeft. Soms wordt hij midden in de nacht wakker, omdat hij zo’n pijn heeft. Zijn vader neemt een dag vrij en ze doen samen leuke dingen en papa regelt iets geweldigs voor Sam. Iets van zijn lijst.

Vragen waar niemand antwoord op geeft 8 ‘Blijft de wereld gewoon bestaan als ik er niet meer ben?’

Sam overlijdt op 14 april om ongeveer halfzes ‘s ochtends.

Een boek om stil van te worden, om te lezen en nog eens te lezen. Om over na te denken, om over te praten. Een heel Echt en Eerlijk en Aangrijpend boek, dat moeilijke vragen en antwoorden niet uit de weg gaat, maar tegelijk ook luchtig en grappig is. Een ontroerend boek. Een klassieker. Lees en herlees.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE