Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Allemaal sterretjes; kerstverhalen voor kinderen en jonge mensen

  • Auteur: Willemijn de Weerd Annemarie ten Brinke Lijda Hammenga Hans Mijnders Nelleke Scherpbier Iris Boter Jeannette Donkersteeg Leendert van Wezel Peter van Dijk Lieke van Duin Stephen Teeuwen Els Florijn Honkoop, Maria Judith Janssen Helga Warmels Sofie van Gelder Christine Stam Liesbeth Morren André Troost Mirjam van der Vegt Maria de Jonge Sarah van der Vlist
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 17.90
  • Pagina\'s: 218
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Mozaiek
  • ISBN: 9789023994152

Een fijne bundel met kerstverhalen voor de basisschoolleeftijd. Een bundel met 22 heel diverse verhalen waar elke docent van de basisschool een mooi verhaal in kan uitzoeken. Verhalen met grappige invalshoeken, historische verhalen en natuurlijk ook de ‘echte’ traditionele kerstverhalen.

Geschreven door kinderboekenauteurs, romanschrijvers en zelfs een verhaal van een debutante van 15 jaar.

Deze verhalenbundel is echt een aanwinst voor de kerstverhalenkast in de basisschool of voor thuis bij de warme kachel. Door de hoeveelheid verhalen (22) is diversiteit en verschil in doelgroep/leeftijd ook meteen gewaarborgd. Voor elk wat wils dus.

Wat zijn het voor verhalen, een greep:
Mirjam van der Vegt schreef een verhaal (Tim wil geen herder zijn) voor de middenbouw basisschool. Tim baalt ervan dat hij herder moet zijn op school. Hij was liever Jozef geweest, dát was pas belangrijk. Maar hij heeft buiten zijn vader gerekend. Die laat hem zien dat herder zijn geen makkelijk karwei is, maar een stoere rol is, waarin je niet bang mag zijn.
Els Florijn schreef een verhaal (Heilige Christoffel) voor de bovenbouw basisschool naar aanleiding van een tekst uit het archief van de Westerkerk uit Amsterdam, waarin je leest dat er in 1704 een galerij naar beneden is gevallen, waarbij een kind omkwam. In het mooi geschreven verhaal vertelt ze van de wees Christoffel die altijd zijn psalmboek bij zich heeft, omdat hij dat van zijn moeder kreeg.
Judith Janssen schreef een verhaal (Lichtjes op de dijk) voor groep 6-8, over de tijd na ‘De Ramp’ in Zeeland. Hoe is het om daarna nog Kerst te vieren. Kun je wel ‘jubelen van vreugde’ als je koeienstal leegstaat omdat alle koeien verdronken zijn? Opa laat aan Noor zien dat Zeeuwen ‘worstelen en boven komen’ en zorgt dat er tóch kerst gevierd wordt. (Lees ook ‘Storm’ – over de Watersnoodramp, Mozaïek, 2012)
Peter van Dijk schreef een grappig, humoristisch en  levendig verhaal (Een stokstaartje in Novosibirsk) over een vader die elke avond een verhaal verzint, waarbij de kinderen een Dier, een Plaats en een Beroep mogen aangeven. Met Stokstaartje, Novosibirsk en Violist, denken ze hun vader in verlegenheid te brengen, maar niets is minder waar. Peters stopwoord: ‘wattes’.
Andre Troost schreef een mooi traditioneel kerstverhaal (Het lichtje van Lucie) over Lucie van de bakker, die altijd door Dikkie geplaagd wordt, maar tóch een kaars voor hem koopt als hij gelukkig niet verdronken is.
Christine Stam schreef een mooi verhaal voor groep 3-5 over de buurman van Tijs (Het schilderij van meneer Wondergem) die schilder is. Tijs’ moeder vindt de schilder maar een beetje gek en Tijs mag er eigenlijk niet heen. Maar meneer Wondergem leert hem – als Titus – naar een schilderij kijken. En als Tijs zijn kerstwens in de oren van juf fluistert, zorgt meneer Wondergem dat zijn wens uitkomt. Een mooi kerstverhaal (al had Christine van mij het laatste gedeelte uit het verhaal – van ná het kerstfeest – mogen weghalen).
Hans Mijnders deed met ‘De hut van de kluizenaar‘ inspiratie op in de bossen rond Ommen, waar een echte kluizenaarshut te vinden is, met woorden van de kluizenaar ‘God is goed, Hij wil ook uw Helper zijn.
Jeannette Donkersteeg schreef een mooi kerstverhaal (Gebroken snaar) over een meisje dat zó graag viool wil spelen, maar het niet kan omdat haar ouders er geen geld voor hebben.
Liesbeth Morren schreef een droevig kerstverhaal (Kerst op zee) over de 10-jarige Rosa, waarvan de moeder in de kerstmaand sterft aan kanker. Rosa probeert in haar Sintgedicht te rijmen op kanker, maar kan niks verzinnen. Tótdat meester met Kerst een verhaal vertelt over het Anker van Jezus. ‘Dat Anker zal je bewaren, zelfs als de zee zo wild is dat je lijkt te verdrinken’.
Lieke van Duin vertelt in een verhaal voor groep 6-8 – ‘Een nieuwe ster achterna’ hoe Azi en Buzu op zoek gaan naar een nieuwe ster en ontdekken dat ze voor elkaar vriend, helper kunnen zijn.

AP

 

 

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE