Alfabet : een eindeloos zoek- en ontdekfeest!

Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in dit prachtige boek. Een speciale plaats in het boek wordt ingenomen door een opvallend gestreept figuurtje: de letterdief. Ondersteunend materiaal vind je op www.alfabetboek.nl, app, filmpje en een lesbrief.

Alfabet: een eindeloos zoek- en ontdekfeest!

Rond de 3000 woorden zijn er te vinden in het nieuwe meesterwerk van Charlotte Dematons! Dieren, planten, spullen, kleuren, werkwoorden, … en allemaal beginnend met een letter uit het alfabet. Drie jaar heeft Charlotte er aan gewerkt. Het begon allemaal met een blauwe berg waarop een bad balanceert waar een banaan in zit in een bikini. Het zijn niet alleen losse onderdelen, hoewel die er ook in staan, Charlotte maakte er mini verhaaltjes van. Wat te denken van een hamerhaai op een hek met een hengel die vist naar haring. En een grizzly beer die gerbera’s en gipskruid krijgt van een gelaarsde kat en een grutto. Nog eentje; een dj die een Donald Duck shirt draagt van Disney en op het dressoir voor hem zijn draaitafel heeft staan en begeleid wordt door een deense dog op een drumstel, een dalmatiër op de doedelzak en een damhert met een didgeridoo. Ze kan er zelf heel enthousiast over vertellen. Luister bijvoorbeeld naar de Grote Vriendelijke Podcast van 28 mei 2020.

Dit is de link: www.degrotevriendelijkepodcast.nl/e/aflevering-28-charlotte-dematons-mmv-the-tjong-khing-en-wieteke-van-zeil/

Inhoud en vormgeving

Elke letter heeft zijn eigen spread, dit maakt het een dik prentenboek van 60 pagina’s in plaats van de gebruikelijke 12. De letters zijn gerangschikt rond een thema (de kleuterschool bij de K, het circus bij de C, de apenrots bij de A, de Luchtballon bij de L, Regen bij de R). Soms is het een verzameling van losse onderdelen. Dat is fijn voor de kinderen. Charlotte zegt daarover; dan denken de kinderen “ook wel eens lekker, ik hoef alleen maar te zoeken wat het is.”
Het zal niet verbazen dat de bladzijden met de A, B en K tjokvol staan met illustraties. In tegenstelling tot de letters E, I, Q en Y. Zo worden drukke bladzijden afgewisseld met rustige bladzijden.

Charlotte had het kind dat nog niet kan lezen en nog niet heel veel woorden tot zijn beschikking heeft voor ogen. Het eerste beeld moet een toegankelijk beeld zijn voor iedereen zodat je meteen kunt raden wat de illustratie voorstelt. Maar er staan ook moeilijk te raden woorden in die niet elk kind kent, zoals de namen van bloemen als Arendskolk en Amaryllis. “Dat ene kind waarvan de vader een bloemenkweker is heeft dan een glorieus moment!”. Al die nieuwe woorden helpen natuurlijk ook enorm voor de woordenschat.

Educatieve waarde

Wat is dit boek op vele manieren in te zetten. Er kunnen zoveel woordspelletjes mee gedaan worden (wie vindt het kortste of het langste woord, wie vindt de meeste fruitsoorten, dieren, beroepen; wie ziet het snelst een … Zoek een dier bij elke letter van het alfabet, schrijf zoveel mogelijk woorden op met de K, maak een opstel of vertel een verhaal met de woorden op de bladzijde met de R). De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het is ook een geschikt boek voor beelddenkers. “Op welke bladzijde stond het ook al weer, welke woorden stonden er om heen?” Zo help je hen met de begin letters van woorden.

Doelgroep

Ook al had Charlotte Dematons oorspronkelijk de kleuters in gedachten, het is een boek geworden voor jong èn oud. Van zoeken naar de letterdief en naar woorden, naar zinnen bouwen, naar hele opstellen schrijven, naar werkwoorden vinden, zelfs de kinderen uit groep 8 hebben er nog wat aan. En ik spreek uit ervaring dat volwassenen er ook een avond (misschien wel meerdere avonden) zoet mee kunnen zijn.

Extra’s

Op elke bladzijde is Alfabet, de letterdief, te vinden. Hij neemt van elke bladzijde wat mee, kan je raden wat?
Als je precies wilt weten welke woorden er allemaal op een bladzijde staan is er een app. Zodra je de app opent komen alle woorden in witte balkjes je tegemoet. Ook is er een website voor het onderwijs. Hierop staan de platen in blauwdruk en een lijst met woorden. Zodra er een woord aangeklikt wordt verschijnt er een handje dat de illustratie aanwijst.
Door het boek heen staan figuurtjes uit andere kinderboeken; Jip en Janneke bijvoorbeeld, en Babar, Pluk, Kuifje en Pippi Langkous.

Het is een uniek boek, het nodigt uit tot puzzelen en discussiëren over taal (“maar dat is toch een kat? Dat kan niet bij de letter K, oh nee wacht het is de Gelaarsde kat”). Wat bijzonder dat een boek dat zo weinig letters bevat zoveel over taal gaat! Het is een absolute aanrader voor in de klas èn in het gezin.

TG

Bestel online

Boekgegevens

Titel:

Alfabet : een eindeloos zoek- en ontdekfeest!

Jaar van uitgave:

2020
2020

Aantal pagina’s:

60
60

Uitgeverij:

hoogland & van klaveren
hoogland & van klaveren

Prijs:

24.90
24.90

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.