Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Actie op Aruba

Robins reisavonturen; dl. 1

  • Auteur: Evelien van Dort
  • Illustrator(s): Els van Egeraat
  • Serie: Robins reisavonturen
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 9.99
  • Pagina's: 96
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026622519

In dit verhaal gaan we op pad met hoofdpersoon Robin, die met zijn ouders naar Aruba verhuisd, omdat zijn moeder daar een baan heeft voor een half jaar en zijn vader aan een boek over zeldzame dieren gaat werken. En zo begint het boek met een spannende eerste zin: ‘Mijn ouders wilden me iets niet vertellen. Iets belangrijks! Waarom ik dat wist? Ik heb ze al een paar keer dingen horen zeggen, die ik niet begreep’.

Robin moet zijn beste vriendin Anne in Nederland achterlaten, maar krijgt ook een vriendin op het eiland, Lucia. Lucia en Robin zijn echte natuur- en dierenvrienden. Robin ontdekt al snel dat de inwoners van het eiland lang niet altijd blij zijn met ‘blanken’. Er is zelfs een scheldwoord voor ‘makamba’. Van Dort legt op een leuke manier uit hoe het kolonialisme voelt voor de Arubanen ‘Het komt van lang geleden. ‘Toen de Nederlanders de baas waren op het eiland. Als je de baas bent, weet je alles beter. Maar niet heus!’.

Robin gaat naar de school in de buurt en krijgt surfles in zee. Met Lucia gaat hij Oompje bespioneren, want zij heeft geen ‘oke-gevoel bij ‘Oompje’, een man uit de buurt. Dat voelt ze omdat ze ‘indianenbloed’ heeft. En Robin ziet dat ‘Zonnebril’, ook iets met Oompje te maken heeft en dat hij met een quad keihard door de natuurgebieden rijdt.  De twee nieuwe vrienden komen in actie ‘Jij gooit’, zei ze. ‘Dit is onze kans’.

Robin ontdekt dat toeristen een gevaar zijn voor de natuur op het eiland. En hoort dat je een puinhoop beter een ‘pijn’hoop kunt noemen. Je bedoelt puinhoop of plastic-hoop? (…) Pijn-hoop, herhaalde hij.

Wat betreft de titel: Actie op Aruba klinkt alsof dit een loeispannend avonturenverhaal is. De titel allitereert prachtig en het klinkt echt goed, maar het is geen actieboek, vol spanning en avontuur. Wel een boek waarin Robin en zijn Arubaanse vriendin in actie komen voor de natuur op Aruba.

Dit is een vriendelijk geschreven verhaal waarin je kennismaakt met het het leven op Aruba. Je ontdekt met Robin dat alles anders is: de taal, de mensen, de natuur, het klimaat, de muggen, de geluiden, de dieren. De hoofdpersonen in dit verhaal werken er hard aan om de natuur op het eiland mooi en leefbaar te houden.

Het boek ziet er mooi en verzorgd uit, met illustraties van Els van Egeraat! Actie op Aruba is het eerste deel in een nieuwe serie van Evelien van Dort, waarin Robin op avontuur gaat, zoals de titel aangeeft. Ga maar vast sparen, want deel 2 ‘Kamperen in Kenia’ is ook al aangekondigd.

Op de laatste bladzijde worden woorden uit het Papiamento (taal van Aruba) vertaald in het Nederlands. Zoals ‘Con ta bai’  – ‘Hoe gaat het?’. De uitgever geeft een leuke boekenlegger bij het boek.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE