Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

5 dagen jou

  • Auteur: Hans Mijnders
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 9.95
  • Pagina's: 135
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085433064

De Surinaamse Jennifer uit de Schilderswijk, Den Haag, gaat vijf dagen ‘puberruil’ doen met de rijke Charlotte uit Bergen aan Zee. Het is een opdracht van school, waarbij ze opdrachten mogen meegeven aan degene met wie ze ruilen. Het levert een bijzondere ruil op, waarin Charlotte en Jennifer in een heel andere cultuur terechtkomen.

En zo komt Charlotte met twee volle koffers en een enorme bos bloemen aan in het kleine huis van het gezin van Jennifer, waarbij ze haar koffers onder een stapelbed kwijt moet zien te raken. Jennifer maakt direct kennis met ‘de huismeester’ van het enorme huis van Charlotte. Jennifer ontdekt dat de familie van Charlotte niet veel met elkaar praat en Charlotte ontdekt dat het huis van Jennifers familie klein is, maar dat ze in een warm, gezellig nest is terechtgekomen.

Jennifer moet mee naar hockey, maar haakt al snel af als ze merkt dat de vriendinnen haar negeren en op haar neerkijken. Charlotte gaat vrijwilligerswerk doen in de opvang voor daklozen, ze wordt goed ingepraat, maar leert een harde les.

De puberruil blijkt niet alleen een leerschool voor Jennifer en Charlotte, ook de ouders (met name die van Charlotte) nemen iets mee van de cultuur van Jennifer.  Jennifer neemt het op voor Constantijn als hij moeilijkheden met zijn ouders verwacht. ‘Mijn ouders vinden het vooral belangrijk hoe iemand eruitziet, wat voor merkkleding er wordt gedragen en hoe groot het huis is waarin iemand woont’. Jennifer schudt haar hoofd. ‘Volgens mij ben je nu veel te negatief’.  Uiteindelijk krijgt de puberruil een vervolg voor Jennifer én haar gezin, Constantijn en Charlotte.

Een mooi herkenbaar boek over de verschillen in cultuur en samenleven, over vooroordelen, over echt en onecht. Om zelf eens over na te denken: hoe  zou ik het doen als ik een puberruil zou meemaken. Hoe zou iemand anders mijn plek innemen en hoe zou het zijn om in een ander gezin mee te draaien?

In het begin moesten we best aan je wennen’, bekent Joyce. ‘Zoals je aankwam met die koffers en die enorme bos bloemen. We dachten dat je even aan ons wilde laten zien hoe rijk je was’.

Wat waren de ‘vijf dagen jou’ geweldig. Die had ik echt nooit willen missen. Ik heb er heel veel van geleerd’.

Voor jongens en meisjes, 13+, onderbouw VO.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE