11 november

11 november is het verhaal van de laatste dag van de Eerste Wereldoorlog, het verhaal van drie jonge jongens, William Franklin, een 16-jarige Britse commando, Eddie Hertz,een 18-jarige Amerikaanse jachtvlieger en Axel Meijer, een 16-jarige Duitse frontsoldaat. Een bijzonder verhaal over drie ‘gewone’ jonge jongens die in de oorlog belandt zijn en zich afvragen hoe lang ze zich staande kunnen houden in deze waanzinnige oorlogsmachine. Wie zullen deze laatste dag overleven?

Na Auslander en Sector 20 opnieuw een boek van Paul Dowswell. Dowswell en Anne C. Voorhoeve zijn auteurs van een interessant stukje Duitse geschiedenis, waarin ze laten zien uitgebreid voorstudie te hebben gedaan en we door de bril van een jongere het verleden herbeleven.

In 11 november zien we hoe zinloos oorlog kan zijn. Wat een waanzinnige oorlog is dit geweest. Waarin er rucksichtlos op elkaar geschoten wordt en veel zinloze doden te betreuren zijn. Hoeveel ledematen zijn er niet afgeschoten? Waarom? Dowswell laat zien dat men er zelfs op de laatste dag van de oorlog nog op uit gaat om doelen te bestoken, sluipschutters bezig zijn, en een Amerikaanse jachtvlieger er op uit gaat om een vijfde vliegtuig naar beneden te halen. Dan heeft hij tenminste de staat van Ace bereikt… Het had niet gehoeven, hij wist dat de oorlog ten einde was.

Je leest over Erich die als jongste van het gezin de oorlog in gestuurd worden, terwijl zijn oudere broers al eerder zijn omgekomen. ‘Ik ben de laatste. De laatste Becker’. De Engelse Will is de oorlog in gejaagd door de vader van zijn vriendinnetje die hem toevoegde ‘Als jij mans genoeg bent om met mijn dochter te scharrelen, dan ben je ook mens genoeg om haar eer te verdedigen tegen de Hunnen’. Ook een manier om je dochter veilig te stellen… Ook Will heeft al een broer verloren in de oorlog en dient daarom in de compagnie bij zijn broer Jim.

Het boek – de dag – begint om 2.00 uur in de nacht en eindigt om 13.00 uur ‘s middags. Een van de jongens is dan inmiddels overleden, op de laatste oorlogsdag.

Een waanzinnig en spannend verhaal over drie jonge onbevangen jongens die door de oorlog wel heel snel ‘ontgroend’ worden. De auteur weet de nodige informatie goed te doseren – waardoor het verhaal spannend blijft – en vertelt in drie korte zinnen de oorzaak en begin van de oorlog.

Als iedereen op 11 november uiteindelijk weet dat de oorlog echt afgelopen is, komen de drie beschreven jongens, de Britse Will, Amerikaanse Eddie en Duitse Axel bij elkaar, ze hebben elkaar nodig. Ze moeten elkaar vertrouwen, elkaar helpen. En willen ze iemand van de andere partij helpen? Eddy is een vanuit Duitsland geëmigreerde Amerikaan die nog Duits kan, waardoor hij met Axel kan communiceren. Ze zijn gered. Maar redden ze het allemaal? Een boek waar je bij na kunt denken of er in een oorlog goed of fout is.

Over de Eerste Wereldoorlog zijn erg weinig boeken geschreven, daarom is dit een welkome aanvulling over dit onderwerp. Goed geschreven, spannend. Andere titels over de Eerste Wereldoorlog zijn ‘Tunnelkoorts‘ van André Boesberg en ‘Gust en de grote oorlog’ van André Heijboer. 14+

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of

BESTEL ONLINE

(paperbackversie vanaf 30mei ’17 verkrijgbaar/gebonden versie uitverkocht.

 

 

Boekgegevens

Titel:

11 november

Jaar van uitgave:

2013
2013

Aantal pagina’s:

256
256

Uitgeverij:

KokBoekencentrum
KokBoekencentrum

Prijs:

18.99
18.99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.